Kaneelbrood

Als ik aan de kerstdagen denk, denk ik vaak aan Amerika. Dan ruik ik kaneel... Kaneel doet me gewoon altijd denken aan Kerst... Waarom geen kaneelbrood voor ontbijt op Kerst? Lijkt mij alvast een goed idee. Getoast, een een dun laagje echte boter... mmmmm...
Foto Eva Joos
Toen ik nog in Amerika werkte als au pair, zorgde ik voor een klein meisje dat gek was op Cinnamon Bread... Ze at het brood in spiraalvorm op, net alsof ze het pelde langs de kaneelsuikerlijn. En ja, het moet gewoon zo..

Wat hebben we nodig:
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 30 gr verse gist
  • 500 gr bloem voor luxebrood
  • 2 eieren, losgeklopt
  • snuifje zout
  • 75 gr kristalsuiker
  • 80 gr boter, op kamertemperatuur, in vlokjes
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr kristalsuiker
  • 20 gr kaneel
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • boter om in te vetten
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in de melk, roer even en laat het papje 10 min afgedekt staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje, samen met de eieren.
  • Meng alles door elkaar met een houten lepel.
  • Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng 1 min met de kneedhaak.
  • Verdeel de vlokjes boter over het deeg en meng 1 min met de kneedhaak.
  • Kneed het deeg 6 - 9 min met de kneedhaak op een iets hogere snelheid of tot het deeg van de kom loslaat.
  • Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat bloem toe.
  • Laat het deeg 2u rijzen in een lichtjes ingevette kom, die afgedekt is met plastic folie.
  • Sla je vuist in het deeg en rol het deeg uit tot een rechthoek. Zorg dat de rechthoek niet breder is dan de vorm waarin je het brood wenst te bakken.
  • Besmeer het deeg met de zachte boter.
  • Meng de suiker met de kaneel. Strooi de kaneelsuiker gelijkmatig over het deeg. 
  • Rol de lap deeg strak op en duw de naden op het einde goed samen.
  • Vet een rechthoekige bakvorm royaal in met zachte boter. 
  • Leg het deeg - met de naad naar beneden - in de vorm en dek af met plastic folie. Laat het brood nog 2u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Met een borsteltje smeer je het brood voorzichtig in met het eimelkmengsel.
  • Bak het brood 40 min.
  • Haal het brood uit de vorm en laat het volledig afkoelen.
TIP:

Wil je het brood een extra boost geven om te rijzen? Verwarm dan de kom waarin het brood moet rijzen even voor door die te spoelen met heet water. Droog daarna de kom goed af.
Dit brood is superlekker als toast of om de volgende dag wentelteefjes mee te maken.
Als je bij het oprollen van het brood ontdekt dat het brood toch te lang is voor de bakvorm, snij er dan aan weerszijden een stuk af en leg deze schijven kaneelbrood op een bakplaat. Bak ze goudbruin in 20 min.

Reacties