Belgische frietjes

Wat ze ook zeggen: French fries zijn helemaal niet Frans. Frietjes zijn Belgisch en alleen de Belgische frietjes zijn zo lekker. Met de hand gesneden of door de Zyliss frietsnijder geduwd, voorgebakken op een lage temperatuur en afgebakken op een hoge temperatuur. Uiteraard met zelfgemaakte mayonaise en zout!

Wat hebben we nodig:
  • frietaardappelen, gewassen en geschild
  • frituurolie
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de aardappelen in gelijke plakken en snij ze daarna in frieten of gebruik de frietsnijder om dunne of dikke frieten te snijden.
  • Hou een grote kom met ijskoud water klaar. Dump hier de frietjes in en laat ze minimum een uur liggen in het koude water, zodat het meeste zetmeel van de frietjes af is.
  • Verwarm de frituurpan op 160°C.
  • Haal de frietjes uit het water en droog ze af met een propere keukenhanddoek.
  • Bak de frietjes 5 min voor, in kleine porties. Bedwing jezelf om teveel frietjes tegelijkertijd in het mandje te doen. De frietjes moeten ruimte hebben om te "zwemmen" in de olie en te garen. Dit stadium is niet om de frietjes bruin en krokant te krijgen, maar om ze te garen.
  • Laat de frietjes uitlekken en afkoelen in een grote schotel op keukenpapier.
  • Verhit de olie tot 180°C.
  • Bak de frietjes een tweede keer, tot ze goudbruin zijn en bovendrijven.
  • Schud het mandje goed op, zodat de olie weg kan.
  • Laat de frietjes uitlekken op keukenpapier.
TIP:

Bestrooi de frietjes royaal met zout. Serveer met mayonaise.
Voorgebakken frietjes kan je makkelijk invriezen.

Reacties