Koekjestaart

Foto Lana Joos
Dit recept is echt pure, Belgische nostalgie. Wie kent ze niet: de koekjestaart gemaakt van Petit Beurrekes, met die romige crème au beurre tussen? De koekjes werden gedoopt in koffie, alvorens je laagjes maakte met de boterroom.. Ja, ik hoor al hoe je met je lippen smakt.

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr boerenboter, ongezouten en op kamertemperatuur
  • 280 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 100 ml melk of sterke koffie (afgekoeld)
  • 2 pakjes petit beurre koekjes
  • hagelslag of chocolade schilfers
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de boter romig in de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg de bloemsuiker in deeltjes toe.
  • Giet de melk en de vanille bij de boterroom en klop verder op tot een mooi homogeen mengsel.
  • Zet een bakje met melk of koffie klaar. Neem een vierkante doos of een bord waar je 12 koekjes als bodem kan opleggen.
  • Doop de eerste laag koekjes niet in melk of koffie.
  • Besmeer de eerste laag met een dun laagje boterroom. Gebruik hiervoor een paletmesje.
  • Doop telkens één koekje in de melk (koffie) en maak weer een laag van 12 koekjes.
  • Ga zo door tot alle koekjes op zijn en eindig met de rest van de boterroom.
  • Bestrooi de taart met hagelslag of chocolade schilfers en zet ze in de koelkast om op te stijven.
TIP:

Je kan de boterroom ook vervangen door (koud geworden) vanillepudding.
Maak individuele taartjes door telkens torentjes te maken van 1 koekje, boterroom, koekje, boterroom,..
Als je nog voldoende boterroom over hebt, kan je ook de zijkanten van de taart besmeren.
Het kan gebeuren dat de boterroom schift. Blijf verder kloppen, het komt wel weer goed.
Laat je niet verleiden tot nep-petit beurrekes. Ga voor de echte.

Reacties

Anoniem zei…
ik doe om en om creme au beurre en dan jam mm nog lekkereder
Anoniem zei…
Hoe langer ik blijf mixen, hoe meer de room schift en het ei is terug een omeletmengsel lijkt het wel. Wat doe ik fout(ik heb in totaal wel een halfuur geklopt).
Hey. Giet je boterroom eens door een zeef, zodat je de vaste van de vloeibare ingrediënten kan scheiden. Mix de vloeibare ingrediënten opnieuw op en voeg dan de vaste voorzichtig weer toe, in deeltjes. Succes!
Anoniem zei…
Cahy bedankt voor je snelle reactie. Ik heb de boterroom door de zeef gedaan zoals je schreef, maar na een paar lepels terug erbij te doen begon het weer te schiften. Ik heb de rest van het eimengsel dan maar niet meer toegevoegd. En de taart toch gemaakt. De boterroom bleef niet goed plakken aan de koekjes. Ondanks alles was de smaak toch goed. Ik had koffie gemengd met chocolademelk. Lekker hoor. Volgende keer nog eens proberen als het niet zo'n warm weer is en dan met echte boter in plaats van margarine. En misschien mag je ook niet roeren bij het bereiden van de suikerstroop om lucht inbrengen te voorkomen. Met de overbodige eiwitten heb ik hazelnootschuimpjes gemaakt.
Hey. Jammer dat het niet gelukt is. Gelukkig heb je toch nog kunnen genieten van je koekjestaart. Ik heb zelf nog nooit margarine gebruikt in boterroom. Altijd echte boter. Geen idee of het daaraan ligt? Het zou ook kunnen dat de suikersiroop nog te warm was.
Die hazelnootschuimpjes klinken heerlijk!
Anoniem zei…
Hazelnootschuimpjes van www.snelklaar.nl
Klop 3 eiwitten goed stijf, voeg 150 gram suiker toe en 150 gram geraspte hazelnoten. Maak met 2 lepels hoopjes op een ingevette bakplaat en bak 20-25 minuten op 150 graden C.
Anoniem zei…
Hé, klinkt lekker zo...
Zal dit zeer binnenkort es maken..
Anoniem zei…
Je moet er dan ook geen ei bijdoen. Gewoon boter, poedersuiker en vanille,-extract