Erwtensoep met rookworst

In de winter moet je gewoon tijd maken om maaltijdsoepen klaar te maken. Dikke soep, geserveerd met bruin brood en lekkere boter, is gewoon zalig na een wandeling met de honden. Deze erwtensoep maak je best een dag voor je ze gaat eten, zodat ze nog wat kan indikken en aan smaak winnen. Maak gerust grote hoeveelheden, ze vriest nl. makkelijk in.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr gedroogde spliterwten
  • 200 gr spek, in 1 stuk
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 knolselder, geschild en in blokjes gesneden
  • 3 preien, gewassen en fijngesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 1 rookworst, in plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Spoel de erwten en giet ze af.
  • Zet ze op in 2.5 l koud water en breng aan de kook.
  • Doe het spek bij de erwten en laat 1-3u zachtjes pruttelen, tot de erwten stuk zijn.
  • Voeg de aardappelblokjes, selder, prei en ui toe. 
  • Laat de groenten 30 min mee sudderen in een halfopen kookpot. 
  • Roer af en toe om.
  • Haal het spek uit de soep.
  • Mix de soep glad.
  • Verwijder het vet van het spek en snij het spek in blokjes. Voeg het spek weer toe aan de soep.
  • Breng de soep weer aan de kook. 
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg op het laatste de plakjes rookworst toe en laat nog even doorwarmen.
TIP:

Je kan de soep afwerken met vers gehakte peterselie, gebakken spekblokjes en gesnipperde blaadjes groene selder.
Serveer de soep goed heet in grote kommen. Hoe rustieker, hoe beter.

Reacties