Hamburger broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Je kent ze wel, de zachte Amerikaanse hamburger broodjes, die je meestal voorverpakt vindt in de supermarkt. Wist je dat je ze ook zelf kon maken? Uiteraard kan je er ook iets anders op leggen dan de traditionele burger. Denk maar aan een gegrilde kipfilet of zalm met philadelphia. De sesamzaadjes bovenaan maken de broodjes helemaal af.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr tarwebloem
  • 275 gr volle melk, lauwwarm
  • 7 gr korrelgist (1 zakje) of 18 gr verse gist
  • 10 gr kristalsuiker
  • snuif zout
  • 1 groot ei
  • 25 gr boter, zacht gemaakt
  • sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en laat het papje even staan.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng 1 min met de K-haak.
  • Voeg de suiker toe en meng nogmaals 1 min.
  • Voeg het zout toe en meng nog een keer met de K-Haak.
  • Klop het ei met de boter en meng dit onder het deeg.
  • Gebruik nu de kneedhaak om het deeg 6 - 9 min te kneden, tot de bal van de kom loslaat.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af (met bv een douchemuts). Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 9 gelijke delen. Vorm van elk deel een mooi balletje en verdeel die over de bakplaat, die bekleed is met bakpapier. Dek de balletjes af en laat ze 15 min rusten.
  • Druk de deegballetjes plat met je hand.
  • Gebruik een kwastje om elk deegballetje met water te bestrijken. Bestrooi de broodjes met sesamzaadjes en druk ze een beetje in het deeg met je hand.
  • Bedek de broodjes licht met een ingevet vel plastic folie en laat de broodjes nogmaals 1u rijzen, tot ze mooi opgebold en bijna verdubbeld zijn in volume.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de broodjes 15 min en draai de bakplaat op de helft van de baktijd.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen.
TIP:

Je kan ook zwarte sesamzaadjes gebruiken.
In Amerika gebruikt men niet gauw een weegschaal in de keuken. Ze kiezen eerder voor cups & spoons. Je kan ze tegenwoordig ook bij ons verkrijgen (Ikea, Blokker,...). Ik gebruik ze ook heel graag. Als je een kopje bloem moet afmeten, dan schep je de bloem losjes in het kopje en strijk je de bovenkant effen met de achterkant van een mes. Dat is de juiste methode om een kopje te vullen.
Als het deeg teveel kleeft, voeg je bloem toe tot je een samenhangend deeg bekomt.

Foto Cathy Van de Moortele
Je kan dit deeg ook gebruiken om 1 groot brood van te maken. Rol het deeg uit tot een lange rechthoek. Maak een beide lange zijden sneetjes met een scherp mes, tot bijna aan het midden. Vouw afwisselend de linkerkant over de rechterkant, zodat je een mooie vlecht bekomt.

De broodjes vriezen makkelijk in. Laat ze ontdooien in het diepvrieszakje.





Reacties