Tarte Tatin
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 6 Granny Smith appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
- het sap van een halve citroen
- 125 gr boter (echte boter)
- 125 gr kristalsuiker
- 1 rol bladerdeeg, koud
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij de appels in vieren. Besprenkel ze met het citroensap en 25 gr van de suiker.
- Laat de appels 15 min rusten in een vergiet, zodat overtollig sap kan weglopen.
- Smelt de boter in een pan. Doe de rest van de suiker bij de boter en schud de pan heen en weer tot je karamel bekomt. Zet de pan van het vuur en leg de appels in de karamel, met de bolle kant naar beneden.
- Duw de appels naar beneden met een lepel, zodat ze goed in de karamel liggen.
- Rol het bladerdeeg uit en maak er 4 sneden in, zodat de stoom straks weg kan.
- Leg het bladerdeeg voorzichtig op de appeltjes. Stop het overtollig deeg in zodat je nadien een mooie bodem krijgt.
- Laat de taart 25 min bakken in de oven of tot het bladerdeeg een mooie goudbruine kleur heeft.
- Wees heel voorzichtig als je de taart wilt omdraaien. Neem een bord dat iets groter is dan je pan. Leg het bord omgekeerd over de taart, gebruik pannelappen om de pan om te draaien, zodat de taart netjes op het bord ligt.
Serveer met vers geklopte slagroom.
Le Creuset heeft een eigen tarte tatin pan.
Reacties