Zalige appeltaart

Deze appeltaart wordt overgoten met een karamelsaus. Niet bepaald diabetesvriendelijk, maar taart eet je niet elke dag en je hoeft ook geen halve taart op te eten. Geniet ervan!

Wat hebben we nodig:
  • 155 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 100 gr smout
  • 45 ml ijswater
  • 115 gr boter
  • 25 gr patisseriebloem
  • 60 ml water
  • 100 gr kristalsuiker
  • 110 gr donkerbruine suiker
  • 8 Granny Smith appels, geschild, van 't klokhuis ontdaan en in plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst het korstdeeg: Meng de bloem met het zout en het smout. Meng kort door elkaar en voeg geleidelijk aan het ijswater toe tot het deeg één geheel vormt. Misschien heb je niet al het water nodig. Kneed het deeg heel kort door, plat het af tot een schijf en laat het een 30tal minuutjes liggen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Smelt de boter in een kookpan. Roer de bloem erdoor en klop tot een mooi gebonden roux.
  • Voeg het water toe, met de twee soorten suiker. Blijf kloppen en breng de caramelsaus aan de kook.
  • Verminder het vuur en laat de saus zachtjes warmen. 
  • Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee een middelgrote taartvorm.
  • Verdeel de appelschijfjes over het deeg en overgiet met de warme saus.
  • Schuif de taart in de oven en bak ze 15 min op 220°C. 
  • Verminder de warmte naar 175°C en bak de taart nog 35 - 45 min.
TIP:

Warm is deze taart uiteraard het lekkerst. Serveer met een bolletje (speculoos)ijs.
In het oorspronkelijk recept worden de appeltjes bedekt met nog een laagje korstdeeg. Om te besparen op calorieën, heb ik hier het tweede laagje weggelaten. Als je toch opteert voor een tweede laagje deeg, giet de caramelsaus dan over het deeg ipv over de appeltjes.
Smout (= reuzel) is buikvet van een varken. Je kan het kopen bij de slager. Het blijft dierlijk vet en ik gebruik het eigenlijk enkel voor taartbodems of zelfgebakken pistoleetjes.
Neem je vorm niet te groot van diameter.
Gebruik zoetere appels ipv Granny Smiths en verminder dan de hoeveelheid suiker naar de helft.

Reacties