Vanille cupcakes

Foto Suz McDonnell
Cupcakes zijn typisch Amerikaans, maar hebben ook al hun intrede gedaan in ons land. De variaties zijn legio. Deze zijn perfect om mee te beginnen. Het recept heb ik gekregen van de Canadese Suz, die ik leerde kennen via Facebook. We hebben nogal wat gemeenschappelijke interesses en koken/bakken is er daar maar eentje van. Suz maakte deze vanille cupcakes helemaal zelf voor haar huwelijk met Wilfried.

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr boter, op kamertemperatuur
  • 180 gr kristalsuiker
  • 180 gr vanillesuiker
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 400 gr patisseriebloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 235 ml karnemelk
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 165°C.
  • Mix de boter met de suiker op hoge snelheid tot het mengsel vederlicht is.
  • Klop de eieren op lage snelheid erbij, één voor één.
  • Voeg de vanille toe en meng goed.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout. Voeg de droge ingrediënten in 3 gedeelten toe aan het botersuikermengsel en wissel af met de karnemelk. Begin met droge ingrediënten en eindig met droge ingrediënten. Meng niet te lang of de cupcakes worden taai.
  • Neem een muffinpan en bekleed ze met muffinvormpjes. Voor grote cupcakes vul je de vormpjes tot boven. Voor kleine cupcakes vul je ze 2/3. 
  • Bak de grote cupcakes 25 - 35 min of tot de bovenkanten bruin zijn en een satéprikker er droog uit komt. 
  • De kleinere cupcakes bak je 18 - 20 min.
  • Laat de cupcakes 10 min afkoelen in de muffinpan en laat ze dan verder afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Maak je eigen bakpoeder voor een beter resultaat. Meng 2 eetlepels wijnsteenpoeder (apotheek) met 1 eetlepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout, te verkrijgen in de supermarkt).
Dit recept is goed voor 24 cupcakes met een doorsnee van 12 cm.
Het is traditie om cupcakes te versieren met glazuur. Glazuur gemaakt van bloemsuiker geeft vaak een korrelig resultaat. Waarom probeer je deze versie eens niet?

Zwitserse Meringue Boterroom
  • 1/2 kopje eiwit
  • 1/4 kopje kristalsuiker
  • 1 1/2 kopje boter, in blokjes
  • snuifje zout
  • Doe de suiker met het zout en het eiwit in een hittebestendige kom. Zet de kom in een pan over borrelend water (de bodem van de kom mag het water niet raken). Blijf kloppen met een garde tot de suiker helemaal opgelost is. Wanneer de temperatuur 60°C heeft bereikt, mag je de kom van het vuur halen. De suiker moet helemaal opgelost zijn, of je krijgt korreltjes in je glazuur.
  • Breng het mengsel over in de kom van je Kenwood. Klop de meringue tot die heel luchtig is, zo'n 10 min. Blijf kloppen tot je glanzende pieken bekomt. De meringue moet er glanzend wit uitzien en moet zeer plakkerig aanvoelen.
  • Doe de boter in kleine gedeelten bij de meringue en klop op lage snelheid de boter onder de meringue. De meringue moet in dit stadium koud genoeg zijn, anders smelt de boter.
  • Klop verder tot alle boter goed is opgenomen. Wanneer het mengsel begint te schiften, klop dan gewoon verder tot je weer een samenhangend mengsel krijgt.
  • Voeg naar eigen believen vanille of voedingskleurstof toe om je boterroom smaak te geven. 
  • Bewaar de boterroom in de koelkast gedurende 3 dagen of in de diepvries gedurende 1 maand. Breng de boterroom op kamertemperatuur en klop hem nog 3 min op (laagste snelheid).

Reacties

Anoniem zei…
Aanvullend en misschien wel belangrijkste advies: zorg dat de hond er niet bij kan!