Surprise tomaatjes

Foto Cathy Van de Moortele
Tomaatjes opgevuld met een pittige gehaktvulling is een klassieker. Deze versie is minstens zo lekker. Serveer ze met een smeuïge aardappelpuree of stokbrood.

Wat hebben we nodig:
  • 8 trostomaten
  • kruidenzout
  • 4 eetlepels olie
  • snuifje cayennepeper
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden
  • 1/2 groene paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 steel selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 teen look, fijngehakt
  • 60 gr oud wit brood, in blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de kapjes van de tomaten en leg ze apart.
  • Snij een heel fijn plakje van de onderkant van de tomaten, zodat ze straks mooi rechtop blijven staan in de ovenschaal.
  • Hol de tomaten uit (gebruik hiervoor een meloenschepje) en doe de pulp in een keukenrobot.
  • Laat de tomaten omgekeerd uitlekken op huishoudrol.
  • Kruid de binnenkant van de tomaten met het kruidenzout.
  • Voeg 2 lepels van de olie toe en kruid met cayenne. Blender de massa glad en breng ze over in een rechthoekige ovenschaal.
  • Verhit de resterende olie in een grote pan. 
  • Bak het gehakt rul. Kruid met de Provençaalse kruiden, voeg de paprikablokjes toe, samen met de ui, selder en look.
  • Pulseer het gehaktmengsel samen met de broodblokjes tot alles gehakt is. 
  • Vul de tomaten op met dit mengsel.
  • Zet de tomaten in de saus in de ovenschaal. Leg de hoedjes er naast. 
  • Bak de tomaten 20 min, zet de hoedjes er weer op en serveer.
TIP:

Je kan het gehakt ook rauw in de tomaten doen. Je baktijd zal dan wel langer zijn.

Reacties