Portugese pasteitjes uit de oven

Foto Lana Joos
Deze pasteis de nata komen uit Portugal en zijn absoluut niet moeilijk om te maken. Probeer het maar eens!

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 125 ml slagroom
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 2 eierdooiers
  • 45 gr kristalsuiker
  • 10 gr patisseriebloem
  • 2 vellen bladerdeeg
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 225°C. 
  • Boter 4 metalen vormpjes goed in met de vetstof.
  • Breng de room aan de kook met de vanillestok en het vanillemerg. 
  • Klop de eierdooiers los met de suiker en de bloem.
  • Giet een scheutje hete room bij de eieren en klop goed door. Verwijder het vanillestokje.
  • Het eiermengsel mag nu bij de room in de pan. Verwarm het mengsel tot het iets meer gebonden is, zonder het te laten koken. Zorg dat de eieren niet beginnen te bakken. Hou hiervoor het vuur laag.
  • Leg de 2 vellen bladerdeeg op elkaar en rol ze op.
  • Snij ze in 4 gelijke delen.
  • Zet 1 deel rechtop en duw het met je handpalm tot een dikke cirkel. Doe dat ook met de andere 3 delen.
  • Leg het deeg in de ingevette vormpjes. Druk het deeg goed aan in de gleufjes van de vormpjes.
  • Verdeel de vulling over het bladerdeeg.
  • Zet de puddingpotjes in de oven en bak ze bruin in 15 min. 
  • Laat de pasteitjes 10 min afkoelen op een taartrooster.
  • Haal de pasteitjes uit de vormen en laat ze helemaal afkoelen.
  • Bestuif dit dessert met een mengsel van kaneel en bloemsuiker.
TIP:

Je kan ook plakjes diepvriesbladerdeeg nemen, die laten ontdooien en daar rondjes uitsteken.
Vries de eiwitten in. Je kan ze later gebruiken als je meringue of pavlova wilt maken.
Voeg wat citroenzeste toe aan de room voor wat aciditeit.
Je kan ook werken met 1 vel bladerdeeg. Steek 4 cirkels uit en leg die in de vormpjes. Je pasteis zullen niet zo krokant zijn op deze manier, maar nog steeds heel erg lekker.
Gebruik geen te hoge vormpjes en liefst metalen.

Reacties