Mammies pistoleetjes

Foto Cathy Van de Moortele
Na een lange schoolweek op kot, passeerde ik graag eens bij mijn mammietje op de weg naar huis. Ze had altijd wel iets lekkers voor me klaar gemaakt en de geur van haar pistoleetjes kan ik me zo weer voor de geest halen.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 300 ml lauw water
  • 300 gr tarwebloem
  • 200 gr volkoren bloem
  • 8 gr zout
  • 10 gr kristalsuiker
  • 20 gr boter (of smout)
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het lauwe water en laat het papje even staan
  • Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng met een houten lepel.
  • Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng nogmaals 1 min met de kneedhaak.
  • Verdeel de boter of het deeg en meng nog 1 min.
  • Kneed het deeg 6 - 9 min met de kneedhaak op een iets hogere snelheid, of tot de deegbal van de kom loslaat.
  • Leg de deegbal in een ingevette kom en laat het 1u30 afgedekt rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Sla je vuist in het deeg. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken.
  • Rol balletjes van het deeg, dek ze af met een keukenhanddoek en laat ze nog 45 min rijzen.
  • Bak de pistoleetjes 25 min in een oven van 200°C.
TIP:

Je kan de volkoren bloem ook vervangen door een andere soort bloem, bijvoorbeeld zwartewoudbloem.
Maak er meergranenbroodjes van, door zaden onder het deeg te mengen: lijnzaad, zonnebloempitjes, ..
Kerf de broodjes net voor het bakken kruiselings in met een scherp mesje (lame) en bestuif ze met wat bloem voor een rustiek uitzicht.
Leg de broodjes in een grote ronde vorm om een krans van pistoleetjes te maken.
Heb je geen verse gist? Kies dan voor 1 zakje korrelgist. Gewoon bij de bloem mengen.
Bestuif de broodjes met water en doop ze in maanzaad, sesamzaad,... voor je begint aan de tweede rijstijd.

Reacties