Plaatkoek met appel en amandel

Wat is nu makkelijker om te maken dan een plaatkoek? Weinig werk en heeeeeeeeeeel veel traktatie!

Wat hebben we nodig:
  • 75 gr boter
  • 500 gr patisseriebloem
  • 75 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 250 ml melk, lauw
  • 42 gr verse gist
  • 1 ei
  • 1 kg appels, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 125 gr koude boter, in blokjes gesneden
  • 100 gr kristalsuiker
  • 75 gr amandelpoeder
Hoe gaan we te werk:
  • Smelt de boter in de microgolfoven. 
  • Meng de bloem met de suiker, de vanillesuiker en het zout.
  • Los de gist op in de melk.
  • Roer het gistpapje, de gesmolten boter en het ei door de bloem. 
  • Kneed het deeg in de Kenwood met een kneedhaak.
  • Laat het deeg 45 min rijzen op een warme plaats, onder een handdoek. Het deeg mag niet meer aan je handen kleven nu. Als dat wel zo is, kneed er dan nog wat bloem onder.
  • Vet een grote bakplaat in met een beetje boter en bestuif de plaat dan met wat bloem.
  • Verdeel het deeg met je vingers over de plaat en zorg voor een opstaand randje aan de zijkanten. 
  • Verwarm de oven op 200°C (of 175° bij hete lucht).
  • Duw putjes in het deeg en strooi de appelblokjes en blokjes boter over het deeg.
  • Meng de suiker met het amandelpoeder en strooi dit mengsel over de vulling.
  • Bak de plaatkoek goudbruin in 30 min en laat hem afkoelen voor je hem opdient.
  • Snij de plaatkoek in vierkante stukken.
TIP:

Je kan het amandelpoeder ook vervangen door amandelschilfers.
Laat het amandelpoeder weg en meng de suiker met 1 eetlepel kaneel.

Reacties