Vol-au-vent

Foto Cathy Van de Moortele
Een Belgische klassieker en overal te verkrijgen op restaurant. Jammer genoeg zijn er nog weinig zaken die zelf hun vol-au-vent klaarmaken. Een goede basis zorgt voor een goed eindproduct. Het neemt uiteraard wel wat tijd in beslag, maar 't is zeker de moeite waard.

Wat hebben we nodig:
  • 1 lekkere kip, bij voorkeur een Mechelse koekoek
  • verse kippenbouillon
  • 200 gr gehakt, in kleine balletjes gerold
  • 500 gr champignons, in vier gesneden
  • citroensap
  • 50 gr vetstof
  • 60 gr bloem
  • 600 ml kippenbouillon
  • 100 ml room
  • 1 eierdooier
  • peper en zout
  • 4 videes, facultatief
Hoe gaan we te werk:
  • Trek bouillon van de kip en pluk het vlees van de botten. 
  • Gaar de soepballetjes in een pannetje water of bouillon.
  • Stoof de champignons aan in een beetje citroensap en kruid ze met peper en zout.
  • Laat de vetstof smelten in een grote kookpot. 
  • Roer de bloem eronder tot je een mooi gebonden roux bekomt.
  • Giet de kippenbouillon bij de roux en laat even goed doorkoken tot een gladde, maar vaste saus.
  • Voeg 100 ml van de room toe. Laat de saus nu niet meer koken.
  • Gebruik de rest van de room om een liaison te maken met de eierdooier. Dit mengsel gebruik je om de saus af te werken en in te dikken.
  • Kruid de saus af met peper en zout en een scheutje citroensap.
  • Bak de videes krokant in de oven.
  • Meng de kip en de champignons met de saus.
  • Schep de videevulling over de bladerdeegbakjes en dien op.
TIP:

Heb je geen verse kippenbouillon? Kies dan voor een bouillonblokje opgelost in water.
Serveer met handgesneden frietjes of aardappelpuree en een toef tuinkers.

Wees eens eigenwijs en laat de gekochte videes achterwege. Koop een vel bladerdeeg en maak deze originele versie met vol-au-vent. Zorg er wel voor, dat je de vulling volledig laat afkoelen voor je ze op het bladerdeeg schikt.

Liever een vegetarische versie? Maak dan de saus met groentenbouillon en voeg aan het einde quornblokjes toe.

Heb je een slowcooker in huis? Overgiet je Mechelse koekoek dan met 1 liter water en breek er 2 bouillonblokjes in. Voeg 1 gewassen preistengel (in 3 gesneden), 2 wortels (in 3 gesneden), 1 grote ui (doormidden gesneden), 2 stelen selder (in 4 gesneden), 8 peperbollen, 2 laurierblaadjes en 1 koffielepel zout toe. Zet de slowcooker op HIGH en gaar de kip tot het vlees van de beentjes valt (bij mij duurde dat ongeveer 3u30). Haal de kip uit de slowcooker en pluk ze. Schep de groenten eruit en laat de balletjes eventjes garen in de bouillon. Gebruik de bouillon voor het maken van de saus.

Reacties