Rabarbertaart van mammie

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben altijd blij als ik zie dat de rabarber in de tuin begint te groeien. Het kan redelijk snel gaan en voor je het weet, heb je voldoende rabarber om in desserts te verwerken. Deze rabarbertaart hebben we voor het eerst gegeten bij mammie en sindsdien is het ook hier een favorietje geworden. Serveer lauwwarm met een bolletje vanille ijs.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr zelfrijzende bloem, gezeefd 
  • 240 gr kristalsuiker 
  • 180 gr boter, gesmolten
  • 180 ml melk 
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 stelen jonge rabarber (zo'n 450 gr), schoongemaakt en in stukjes gesneden 
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 30 gr kristalsuiker 
  • 1 ei
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem met de suiker, de boter en de melk.
  • Klop de eieren los met de vanillesuiker tot de suiker opgelost is. Voeg het daarna toe aan het eerste mengsel.
  • Giet 3/4 van het beslag in een grote taartvorm, die je eerst ingevet hebt.
  • Schik de stukjes rabarber op het beslag en giet de rest erover.
  • Bak de taart 1u in de warme oven.
  • Klop de gesmolten boter met de suiker en het ei tot een siroop.
  • Prik met een satéprikker enkele gaatjes in de bovenkant van de taart.
  • Giet de siroop over de taart en strijk het mooi open met een borsteltje.
  • Laat de siroop goed insijpelen.
  • Bak de taart nog 10 min.
  • Laat de taart even afkoelen. Zet er dan een groot bord op en draai de vorm om. Als je taart helemaal gaar is, komt de taart zo los uit de vorm. 
  • Bestuif met bloemsuiker.
TIP:

Je hoeft de rabarber niet te schillen. De schil geeft de taart net een mooie kleur en extra smaak. Verwijder wel vuile stukjes op de stelen en lange draden.
Je kan ook een neutrale olie gebruiken ipv boter.
Als vorm kies ik een ronde vorm met gekartelde rand. Ik vet die goed in met een spray en bebloem hem dan.
Gebruik geen "oude" rabarberstelen. Die laten harde, stekelige stukjes na in je taart en dat is absoluut niet aangenaam in de mond.

Reacties