Appelstrudel met blanke amandelen

Het huis ruikt heerlijk wanneer de oven aankondigt dat de appelstrudel bijna klaar is. De oorspronkelijke versie bevat rozijnen, maar omdat de dochters niet zo tuk zijn op rozijntjes, heb ik ze vervangen door blanke amandelen. De crunch van de noten laat de strudel helemaal schitteren.

Foto Cathy Van de Moortele


Wat hebben we nodig:
  • 6 vierkante plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 30 gr boter
  • 3 appelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 50 gr blanke amandelen, gehakt
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • een snuifje kaneel
  • 3 eetlepels amandelschilfers, getoast
  • 1 eierdooier, losgeklopt met een beetje water
  • poedersuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg drie plakjes bladerdeeg voor je op een bakplaat. Zorg dat ze elkaar een beetje overlappen en duw de naadjes aan.
  • Smelt de boter. Bak de appelblokjes even aan met de amandelstukjes. Strooi de suiker over het mengsel en werk de vulling af met kaneel.
  • Roer alles mooi door elkaar en strooi de helft van de amandelschilfers over de appeltjes.
  • Laat de vulling afkoelen in een platte schaal.
  • Verdeel de vulling over de plakjes bladerdeeg. Laat de randen vrij.
  • Besmeer de randen met eigeel. Bedek de appeltjes met de andere velletjes bladerdeeg, zodat de vulling mooi weg zit.
  • Druk alle naden goed aan, zodat de vulling niet kan uitlopen.
  • Bestrijk de bovenkant met de rest van het eimengsel.
  • Bak de appelstrudel 20 min in de hete oven.
  • Strooi de resterende amandelschilfers over de strudel als die nog warm is.
  • Zeef wat poedersuiker over dit heerlijk geurend dessert en dien op met een bolletje vanille ijs.
TIP:

Vervang de amandelen door evenveel gouden rozijntjes, stukjes verse of gedroogde abrikoos of stukjes dadel.
Vervang de rietsuiker door bakbestendige zoetstof. Dit gebak moet niet rijzen, dus is er geen probleem om de suiker te vervangen door zoetstof.


Reacties