Karnemelkbrood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 400 ml karnemelk, lauw
- 30 gr verse gist
- 750 gr tarwebloem
- 100 gr vetstof
- 10 gr zout
- 50 gr kristalsuiker
- beetje gesmolten boter
- Breek de gist in de melk. Roer even door elkaar en laat het papje 10 min afgedekt staan.
- Doe de bloem in de mengkom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
- Giet het gistpapje in het kuiltje en meng alles met een houten lepel.
- Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
- Voeg het zout en de suiker toe en meng opnieuw 1 min met de kneedhaak.
- Kneed het deeg 6 - 9 min met de kneedhaak of tot het deeg van de kom loslaat.
- Leg de deegbal in een ingevette kom, dek af en laat het brood 1u rijzen of tot in volume verdubbeld.
- Sla je vuist in het deeg, verdeel het in twee delen en laat de broden 10 min rusten.
- Vorm 2 broden en leg ze in een ijzeren bakvorm, als je die gebruikt. Dek de broden af en laat ze nog 45 min rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Gebruik een scherp mesje (lame) om een lange gleuf te snijden in de bovenkant van het brood.
- Bestrijk de broden met gesmolten boter.
- Bak de broden 35 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
- Laat de broden afkoelen op een taartrooster.
- Wacht met het aansnijden tot de broden volledig afgekoeld zijn.
Bewaar het brood in plastic folie.
Reacties