Karnemelkbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Een niet zo vaak voorkomende broodsoort, maar met een heel mals kruim. Dit recept is meteen goed voor 2 broden.

Wat hebben we nodig:
  • 400 ml karnemelk, lauw
  • 30 gr verse gist
  • 750 gr tarwebloem
  • 100 gr vetstof
  • 10 gr zout
  • 50 gr kristalsuiker
  • beetje gesmolten boter
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in de melk. Roer even door elkaar en laat het papje 10 min afgedekt staan.
  • Doe de bloem in de mengkom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng alles met een houten lepel.
  • Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng opnieuw 1 min met de kneedhaak.
  • Kneed het deeg 6 - 9 min met de kneedhaak of tot het deeg van de kom loslaat.
  • Leg de deegbal in een ingevette kom, dek af en laat het brood 1u rijzen of tot in volume verdubbeld.
  • Sla je vuist in het deeg, verdeel het in twee delen en laat de broden 10 min rusten.
  • Vorm 2 broden en leg ze in een ijzeren bakvorm, als je die gebruikt. Dek de broden af en laat ze nog 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. 
  • Gebruik een scherp mesje (lame) om een lange gleuf te snijden in de bovenkant van het brood.
  • Bestrijk de broden met gesmolten boter.
  • Bak de broden 35 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Laat de broden afkoelen op een taartrooster.
  • Wacht met het aansnijden tot de broden volledig afgekoeld zijn. 
TIP:

Bewaar het brood in plastic folie.


Reacties