Crème brûlée

Foto Cathy Van de Moortele
Het blijft een topdessertje. Er is wat voorbereiding aan en je moet ook rekening houden met de afkoeltijd, maar eens je het geproefd hebt, zal je wel vaker crème brûlée maken.

Wat hebben we nodig:
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml room
  • 6 eierdooiers
  • 60 gr kristalsuiker
  • 60 gr bruine rietsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Snij het vanillestokje overlangs open en schraap de zaadjes eruit.
  • Doe de melk met de room in een steelpannetje en voeg de vanillestok en het merg toe. 
  • Breng de vloeistof aan de kook en haal dan het pannetje van het vuur. Laat het 30 min trekken onder deksel.
  • Verwarm de oven voor op 110°C.
  • Zet een braadslee in de oven met een 1cm heet water erin.
  • Klop de eierdooiers met de suiker op tot een bleke, dikke massa. De Kenwood doet hier uitstekend werk.
  • Zeef de melkroom boven de eieren en klop nogmaals goed door. 
  • Verdeel het beslag over 4-6 platte schaaltjes en zet ze in het warmwaterbad. 
  • Laat de crème brûlées 1u 15min garen in de oven, tot ze lichtjes gestold zijn.
  • Zet het dessert minstens 3u koel weg.
  • Verdeel de bruine suiker over de schaaltjes en brand de suiker met een gasbrandertje.
TIP:

Vries de eiwitten in. Je kan ze later nog gebruiken om meringues te maken of misschien wel een krokante pavlova?
Heb je geen gasbrandertje? Zet de schaaltjes dan 3 min onder de grill. Het effect is niet hetzelfde, want eigenlijk moet de crème koud zijn en het suikerlaagje krokant, maar het is een alternatief.

Reacties

ann mercie zei…
Woon je ver van Oosterzele?
Ik zou je direct een job aanbieden bij tupperware!!!
Proficiat met je blog!
Ik heb er al reclame mee gemaakt!