Moussaka

Foto Cathy Van de Moortele
Deze hartige ovenschotel is een topper uit de Griekse keuken. Onmisbaar zijn de courgettes, aubergines en aardappel. Dat is wat de schotel zo lekker maakt. Er is best wat werk aan, maar je kan restjes uitstekend invriezen, wat je dan weer tijd bespaart voor een volgende maaltijd.

Dit recept kreeg ik van een dame die ik onlangs mocht leren kennen. Nicole heeft net als wij, twee whippets in huis. Eentje daarvan is het zusje van onze Inthe. Ze was zo vol lof over haar moussaka recept, dat ik niet anders kon dan het meteen uit te proberen. En dat heb ik me niet beklaagd.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 2 aubergines, in plakjes gesneden
  • 2 courgettes, in plakjes gesneden
  • 1 kg aardappelen, gewassen en geschild, in plakjes gesneden
  • 2 grote uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 600 gr gemengd gehakt
  • 1 koffielepel kaneel
  • oregano naar smaak
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • peper en zout
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 glas droge, witte wijn
  • 60 gr paneermeel
  • 60 gr Grana Padano
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr bloem
  • 500 ml melk
  • nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
  • Bestrooi de aubergineplakjes met grof zout, dek ze af en laat ze een half uurtje rusten. Spoel ze af en dep ze droog.
  • Verhit de olie in een grote pan en bak de aubergines, courgettes en aardappelen per soort even aan. Laat ze afzonder uitlekken op huishoudpapier. Dep zoveel mogelijk vet weg.
  • Verhit een grote pan en doe er een eetlepel olie in. Fruit de uisnippertjes even aan en voeg dan het gehakt toe. Laat het vlees niet teveel kleuren.
  • Kruid met kaneel, oregano, peterselie, peper en zout.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en blus af met de wijn.
  • Laat het gerecht zo'n 20 min sudderen.
  • Voeg het paneermeel en de helft van de kaas toe (hiermee wordt de saus ingedikt). Roer alles goed om. Proef of er nog peper/zout moet toegevoegd worden.
  • Smelt de vetstof in een steelpan. Strooi de bloem erover en roer alles dooreen met een houten lepel, tot je een mooie roux krijgt. Giet de melk bij de roux en klop op tot een gebonden bechamelsaus. Voeg de rest van de kaas toe. Kruid af met peper en zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel een dun laagje vleessaus op de bodem van een grote ovenschaal.
  • Schik een laagje aardappelen, vleessaus, courgette, aardappelen, vleessaus en eindig met een laagje aubergines.
  • Giet de bechamelsaus over het gerecht. 
  • Bak de moussaka 1u of tot de aardappelen gaar zijn.
TIP:

Je kan het gehakt ook vervangen door rundergehakt, lamsgehakt of zelfs vegetarisch gehakt.
Gebruik 3 rijpe, ontvelde tomaten (in brunoise gehakt) ipv het blik tomatenblokjes.
Deze ovenschotel is nog eens zo lekker de dag nadien, als alle smaken goed vermengd zijn.
Gebruik enkele tenen look als je daar voorstander van bent.
Je kan de witte wijn ook vervangen door rode wijn of bouillon.
Bestrooi de ovenschotel desgewenst nog met kaas voor je hem de oven inschuift.
Dek de moussaka af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin dreigt te worden.
Je kan de aubergine, courgette en aardappel ook frituren. Dat gaat wat sneller en je hebt minder olie nodig.

Reacties