Spinazieschotel met cottage cheese en cheddar

Foto Cathy Van de Moortele
De McHugh familie in Chelmsford, Massachusetts, 1993. Susan kookte zelden, maar toen ze deze ovenschotel op tafel toverde, was ik toch wel onder de indruk van de kleur en de smaken. Ik heb nooit het recept mee gekregen (ik verzamelde toen eigenlijk ook nog geen recepten), maar afgaande op mijn herinneringen, moet het zoiets geweest zijn:

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 sjalot, gepeld en fijn gesnipperd
  • 1 zak verse spinazie, gewassen, uitgelekt en gehakt
  • peper en zout
  • 3 potjes cottage cheese (600 gr in totaal)
  • 200 gr cheddar kaas, grof geraspt
  • 6 eieren, losgeklopt
  • 50 gr cheddar kaas, grof geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Stoof de spinazie met het sjalotje aan in wat vetstof. Kruid af met peper en zout.
  • Als de spinazie gaar is, laat hem dan uitlekken en duw er zoveel mogelijk sappen uit.
  • Meng de afgekoelde spinazie met de cottage cheese, cheddar en eieren.
  • Vet een rechthoekige ovenschotel in (vergeet de zijkanten niet) en stort het mengsel in de vorm.
  • Bestrooi met de rest van de kaas.
  • Bak de spinazieschotel tot de eieren gaar zijn. Reken op zo'n 40 min.
TIP:

Je kan deze schotel ook koud serveren, als een quiche.
Dit is nu eens een typisch voorbeeld van een basisrecept. Voeg naar keuze allerlei ingrediënten toe om de schotel te verrijken of om te variëren: blokjes tomaat, restjes gekookte kip, gare aardappelblokjes, snippers ham, ..

Reacties