Jambalaya in de slowcooker

Alhoewel jambalaya van oudsher een eenpansgerecht is met rijst, kip en scampi's, kan je beter het vlees en de groenten in de slowcooker bereiden. De scampi's voeg je pas op 't laatste toe en de rijst kook je apart. Jambalaya wordt vaak gegeten in New Orleans en daar heb ik het ook voor het eerst geproefd en goedgekeurd.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr kipfilets
  • 3 eetlepels olie
  • 450 gr chorizo, in stukken gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 groene paprika, in reepjes gesneden
  • 3 stengels selder, in maantjes gesneden
  • 1 blik tomatenstukjes of 4 verse tomaten, ontpit en in stukjes gesneden
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes geschaafd
  • 1 eetlepel Cajunkruiden
  • 1 theelepel thijm
  • 1 theelepel oregano
  • 250 ml bouillon, heet gemaakt
  • peper en zout
  • 350 gr scampi's, schoongemaakt en gepeld
  • 2 eetlepels verse basilicum, gescheurd
  • 250 gr gekookte rijst
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de kip in gelijke stukken. Bak de stukken rondom rond bruin in hete olie in een braadpan.
  • Doe de kip in de slowcooker met de chorizo, ui, paprika, selder, tomatenblokjes, tomatenpuree, look en kruiden.
  • Voeg de bouillon toe en zet het deksel op de slowcooker.
  • Stel de timer 7u op laag. 
  • Na 6u kan je het gerecht nog kruiden met peper en zout. 
  • Roer de garnalen door het gerecht en zet het deksel weer op de slowcooker. Laat de scampi's nog een uur meegaren.
  • Roer de basilicum door de Jambalaya en spatel de rijst erdoor.
TIP:

Wil je het graag pikant, serveer dan wat sambal oelek bij het gerecht.
Een slowcooker is een elektrisch toestel om eenpansgerechten te maken op lage temperatuur. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van een snelkookpan - of terug naar de oude tijd - waar vrouwen hun gerechten de hele dag op "de stoof" lieten staan. Je doet de ingrediënten in de slowcooker, zet het toestel aan en als je thuiskomt van een lange werkdag, kan je meteen aan tafel.

Reacties