Ossenstaartsoep

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben niet echt een soepmens, maar een feestelijke ossenstaartsoep vind ik toch wel heel lekker.

Wat hebben we nodig:
  • 3 eetlepels vetstof
  • 1 1/2 kg ossenstaart, in stukken gehakt
  • 2 uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 liter bouillon
  • 1 liter water
  • 2 wortels, geschraapt en in schijfjes gesneden
  • 3 stelen selder, in halve maantjes gesneden
  • 10 peperbollen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse thijm
  • vers gehakte peterselie of fijn gesnipperde pijpajuin
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Bak de ossenstaartstukjes mooi bruin in de vetstof, met de uien. 
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat die even meebakken.
  • Voeg het water en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. 
  • Voeg de wortel, selder en de kruiden toe (behalve de peterselie) en laat de soep zachtjes pruttelen tot het vlees van de botten valt (reken daar toch zo'n 3u voor).
  • Kruid met peper en zout.
  • Haal het vlees van de botten en gooi de botten weg. 
  • Verwijder de laurierblaadjes, de thijm en de peperbollen.
  • Mix de soep zodat ze mooi indikt. 
  • Voeg het vlees weer toe. 
  • Bestrooi met peterselie of pijpajuin.
TIP:

Ik koop tomatenpuree liefst in een tube. Makkelijk te doseren en je hebt geen halve blikjes tomatenpuree over.
Je kan de soep nog afwerken met champignonschijfjes die je even opgebakken hebt.
Voeg ook eens een scheutje madeira toe, voor extra smaak.
Je kan het vlees ook apart houden om op te bakken met uien en champignons. Werk af met mosterd, peper en zout en een scheutje Madeira. Beleg toast met deze mengeling en laat er wat mozzarella over smelten.

Reacties