Kruiden en specerijen

Foto Eva Joos
Je kan niet koken zonder kruiden en specerijen. Het verzamelen van deze smaakmakers is boeiend, op zijn zachtst uitgedrukt. Specerijen maken je gerechten af en het versnipperen van verse tuinkruiden kan een bord helemaal doen opleven.

Naast de gekende specerijen, maak ik ook graag gebruik van de meer exotische producten, zoals garam masala - ruik je Indië al? - , cajun - onontbeerlijk in de Creoolse keuken - , Râs el Hânout om Marokko in huis te halen, bij sushi hoort wasabi - zelfgemaakt, van wasabipoeder - en ingelegde gember. Zwarte en witte sesamzaadjes voor kort gebakken tonijn of kraakverse vloerbroodjes, nigellezaadjes voor naanbrood, mosterdzaadjes bij gestoofde snijboontjes en chilivlokken voor extra punch.

De lente komt er aan en de kruidentuin kan weer volop zijn producten prijs geven: laurier, thijm, dragon, dille, bieslook, pijpajuintjes, bladpeterselie, koriander, basilicum (heeeeeeel veel basilicum), munt, citroenmelisse, rucola,.. Er is volop keuze en de kruiden worden regelmatig geknipt en gebruikt. Laat de lente maar komen, ik ben er klaar voor.

Reacties