Soesjes

Foto Lana Joos
Wie eet nu niet graag soesjes? Je hebt wat werk doordat je EN soesjes EN pasteibakkersroom moet maken, maar 't is zeker de tijd en de energie waard.

Wat hebben we nodig:
  • 4 eieren
  • 80 gr kristalsuiker 
  • 40 gr vanillebloem
  • 40 gr bloem
  • 1 liter melk, aan de kook gebracht
  • 250 ml melk
  • 100 gr boter
  • snuifje zout
  • 150 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 200 gr eieren (4 eieren)
  • 1 reep BLOC chocolade
  • een scheutje room
  • hagelslag, gekleurde suikerkristalletjes, chocoladebolletjes,.. naar keuze
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst de pasteibakkersroom, zodat die al kan afkoelen.
  • Klop de eieren schuimig met de suiker in de Kenwood.
  • Zeef de bloem met de vanillebloem over de eiermassa en klop alles mooi dooreen.
  • Voeg voorzichtig de kokende melk toe, klop nogmaals dooreen en laat alles nog eens doorkoken tot de pudding gebonden is.
  • Breng de pudding over in een kom om af te koelen. Bedek de pudding met folie zodat er geen vel gevormd wordt.
  • Giet de melk in een kookpan en warm die op. Laat de boter smelten in de melk en voeg het zout toe.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Zet de pan van het vuur.
  • Stort de bloem in 1x in de melk en klop goed op met een houten lepel.
  • Zet de pan nog even terug op het vuur en laat de bloem "droogkoken".
  • Breng het beslag over in de Kenwood en gebruik de K-klopper om het beslag goed te mengen.
  • Voeg de eieren Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n toe en mix tot het ei volledig opgenomen is. Voeg liever iets minder ei toe, dan teveel. Een teveel aan ei zal het beslag te slap maken en dan kan je geen mooie soezen spuiten.
  • Breng het beslag over in een spuitzak.
  • Verwarm de oven voor op 200°C heteluchtoven.
  • Spuit 35 kleine hoopjes beslag (gebruik een ronde spuitmond) op een silicone bakmat of op een bakplaat met bakpapier. Doop je vinger in water en maak de bovenkant mooi rond.
  • Bak de soesjes 15 min tot ze goudbruin zien en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Doe de pasteibakkersroom in een spuitzak en vul de afgekoelde soesjes op.
  • Smelt de chocolade met een beetje room en roer goed door.
  • Doop de soesjes in de chocolade en daarna in de hagelslag of wat je ook verkiest.
  • Laat de soesjes "opdrogen" op een rooster en serveer.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Je kan de pasteibakkersroom ook "zoeten" met zoetstof. Ik heb gekozen voor de halve hoeveelheid suiker.
In het soezenbeslag kan je de melk ook vervangen door water.
Spuit de soezen in silicone muffinvormpjes (12 lage cups per vorm).
Soms zijn de eieren groter dan normaal. Kijk na toevoeging van het 3e ei, of het deeg mooi spuitbaar is. Het is mogelijk dat je het 4e ei niet nodig hebt of dat je enkel nog de dooier moet toevoegen.
Als je niet zo'n fan bent van pasteibakkersroom, vul de soesjes dan eens met opgeklopte slagroom (ik voeg er gelatine aan toe, zodat de room niet uitloopt) en fruit (bv kriekjes).
Maak grotere soezen en gebruik een gekartelde spuitmond, zodat de soezen mooi opblazen. Het ziet er nog eens leuk uit ook!

Reacties