B'stilla uit Marokko

We hebben het geluk gehad om Agadir te mogen bezoeken in Marokko. Wat een prachtige reisbestemming. Mijn smaakpapillen en ogen hebben weer de kost gekregen.

Foto Lana Joos
Een b'stilla (spreek uit: bastieja - ook wel pastilla geschreven) is een hartige taart van Marokkaanse origine, met een vulling van kip of vis. Oorspronkelijk werden jonge duifjes gebruikt, maar de kip is nu beter ingeburgerd. Je kan phyllodeeg gebruiken of bladerdeeg, wat je zelf lekker vindt. De combinatie van hartig met zoet (amandelen, kaneel en suiker) is uniek en heel bijzonder.

Wat hebben we nodig:
  • 600 gr phyllo deeg
  • 4 kipfilets, in reepjes gesneden
  • 40 gr vetstof
  • 3 uien, gepeld en fijn gesnipperd
  • vers gesnipperde peterselie of koriander
  • 2 kaneelstokken
  • 6 eieren 
  • 250 gr witte amandelen
  • kaneel
  • saffraan
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • bloemsuiker
  • peper en zout
  • 60 gr vetstof, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
  • Bruin de reepjes kip in de vetstof, samen met de ui, peterselie, kaneelstokken en een doosje saffraan;
  • Voeg genoeg water toe om de kip onder te zetten en laat de kip garen op een zacht vuurtje.
  • Kruid met peper en zout en kaneel.
  • Giet de kip door een zeef en vang het sap op.
  • Klop de 6 eieren los en voeg ze toe aan de sappen in de pan.
  • Laat de eieren zachtjes garen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Toast de amandelen in een heet pannetje. Hou er een handvol apart voor de afwerking. Hak de rest grof.
  • Klop de twee eieren los met de bloem.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ronde bakvorm in. Neem 3 vellen phyllodeeg, strijk ze in met het eierpapje en leg ze op elkaar in de vorm, met overhangende randen.
  • Leg nog 3 vellen daar bovenop, die je ook ingesmeerd hebt met het papje. Zorg dat de hoekjes in een andere richting liggen.
  • Strooi de amandelen over het deeg.
  • Bedek met nog 2 ingesmeerde vellen phyllo. 
  • Meng de kip met de eieren en stort dit mengsel in de vorm.
  • Vouw de flappen phyllo over de vulling en strijk ze dicht met het kwastje.
  • Bedek met 6 ingesmeerde vellen phyllo en vouw de randjes onder de b'stilla zodat de taart helemaal dicht is.
  • Bestrijk de b'stilla met de gesmolten vetstof en bak hem 10 min.
  • Zet de b'stilla 10 min onder de grill.
  • Bestuif de b'stilla met kaneel en bloemsuiker (wees creatief en bedenk een motief) en werk af met de overgebleven amandelen.
TIP:

Serveer de b'stilla warm of koud. Ideaal voor een zomerse picknick.

Reacties