Groententerrine
foto Lana Joos |
Wat hebben we nodig:
- 300 gr verse spercieboontjes, heel fijn gesneden
- 3 wortels, geschraapt en in fijne reepjes gesneden
- 2 gegrilde paprika's, in fijne reepjes gesneden
- 125 gr ham, in blokjes
- 1/4 Spaans pepertje, ontpit en fijn gesnipperd
- 4 eieren
- 1 brikje room
- peper en zout
- verse peterselie, fijn gesnipperd
- Kook de boontjes en worteltjes apart gaar. Laat ze uitlekken en dep ze droog.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Neem een smalle cakevorm en leg er plastic folie in. Laat de randen overhangen.
- Leg de helft van de wortelreepjes in de vorm.
- Beleg met boontjes, paprikareepjes, ham en weer worteltjes.
- Bestrooi met de fijn gesnipperde pepertjes.
- Ga verder tot alle groentjes op zijn.
- Klop de eieren los met de room. Kruid af met peper en zout en roer de peterselie erdoor.
- Giet de eieren in de vorm en klop de vorm een paar keer op je werkblad, zodat de luchtbellen eruit zijn.
- Vouw de folie dicht en zet de vorm in een ondiepe schaal op een ovenrooster.
- Giet kokend water in de schaal tot halverwege de vorm;
- Bak de terrine 1u of tot die gaar is.
- Laat de vorm 10 min afkoelen en keer hem dan om op een glazen plank. Laat de terrine nu helemaal afkoelen.
- Snij mooie plakken van de terrine en serveer met wat veldsla en een lichte kruidenmayonaise.
Je kan de terrine ook warm serveren.
Probeer ook eens andere groenten: broccoli- of bloemkoolroosjes, erwtjes, maïskorrels, stukjes raap of blokjes aardappel (dan heb je geen koolhydraatarme versie meer).
Waarom geen Marokkaanse versie: ontpitte olijven, paprika, courgette, aubergine, wortel en Marokkaanse kruiden.
Maak de terrine 1 à 2 dagen op voorhand.
Laat de ham weg voor een vegetarische versie.
Reacties