Groententerrine

foto Lana Joos
Een koolhydraatarm voorgerechtje. Fris, gezond en boordevol groentjes.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr verse spercieboontjes, heel fijn gesneden
  • 3 wortels, geschraapt en in fijne reepjes gesneden
  • 2 gegrilde paprika's, in fijne reepjes gesneden
  • 125 gr ham, in blokjes
  • 1/4 Spaans pepertje, ontpit en fijn gesnipperd
  • 4 eieren
  • 1 brikje room 
  • peper en zout
  • verse peterselie, fijn gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de boontjes en worteltjes apart gaar. Laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Neem een smalle cakevorm en leg er plastic folie in. Laat de randen overhangen.
  • Leg de helft van de wortelreepjes in de vorm.
  • Beleg met boontjes, paprikareepjes, ham en weer worteltjes.
  • Bestrooi met de fijn gesnipperde pepertjes. 
  • Ga verder tot alle groentjes op zijn.
  • Klop de eieren los met de room. Kruid af met peper en zout en roer de peterselie erdoor.
  • Giet de eieren in de vorm en klop de vorm een paar keer op je werkblad, zodat de luchtbellen eruit zijn.
  • Vouw de folie dicht en zet de vorm in een ondiepe schaal op een ovenrooster.
  • Giet kokend water in de schaal tot halverwege de vorm;
  • Bak de terrine 1u of tot die gaar is.
  • Laat de vorm 10 min afkoelen en keer hem dan om op een glazen plank. Laat de terrine nu helemaal afkoelen.
  • Snij mooie plakken van de terrine en serveer met wat veldsla en een lichte kruidenmayonaise.
TIP:

Je kan de terrine ook warm serveren.
Probeer ook eens andere groenten: broccoli- of bloemkoolroosjes, erwtjes, maïskorrels, stukjes raap of blokjes aardappel (dan heb je geen koolhydraatarme versie meer).
Waarom geen Marokkaanse versie: ontpitte olijven, paprika, courgette, aubergine, wortel en Marokkaanse kruiden.
Maak de terrine 1 à 2 dagen op voorhand.
Laat de ham weg voor een vegetarische versie.

Reacties