Franse broodjes

Vers gebakken broodjes vragen wat werk en organisatie, maar ze zijn de inzet zeker waard.

Wat hebben we nodig:
  • 355 ml warm water
  • 10 gr korrelgist
  • 25 gr kristalsuiker
  • 30 ml olie
  • snuifje zout
  • 550 gr broodbloem
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het water met de gist en de suiker. Laat het gistpapje staan tot het schuimig wordt.
  • Voeg de olie, het zout en 2 tassen van de bloem toe. 
  • Roer de rest van de bloem door het deeg en kneed tot een elastisch mengsel. 
  • Vet een kom lichtjes in. Leg de bal deeg in de kom en dek af met een keukenhanddoek. 
  • Laat het deeg een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Klop je vuist in het deeg en stort het op een bebloemd werkvlak. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken en draai er mooie balletjes van.
  • Leg de deegballetjes op een lichtjes ingevette bakplaat, op redelijke afstand van elkaar. Dek de broodjes af met een vochtige keukenhanddoek en laat ze nog 40 min rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de broodjes 18-20 min of tot ze goudbruin zijn.
TIP:

Strijk de broodjes in met losgeklopt eiwit voor ze de oven in gaan,  voor extra glans en een krokante korst.
Doop de broodjes in maanzaad of sesamzaad voor ze de oven in gaan.
Zet een bakje water in de oven voor extra krokante broodjes.

Reacties