Tajine boordevol groentjes

In Agadir, Marokko, hebben we genoten van de (h)eerlijke smaken uit de Arabische keuken. Uiteraard kwam ik naar huis met een authentieke aardewerk tajine en een kookboek vol ideeën. De tajine is ondertussen vervangen door een gietijzeren exemplaar en de Marokkaanse tajine heeft een decoratief plaatsje gekregen in huis.
Dit is mijn eigen versie van een Marokkaanse tajine boordevol groentjes, geserveerd met couscous.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel Râs al Hânout
  • enkele draadjes saffraan
  • 1 grote ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 2 stelen bleekselder, in halve maantjes gesneden
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, ontpit en in repen gesneden
  • 1 groene paprika, ontpit en in repen gesneden
  • 1 gele paprika, ontpit en in repen gesneden
  • 2 tomaten, ontpit en in stukken gesneden
  • 1/2 courgette, in gelijke stukken gesneden
  • een handvol rozijnen
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • verse koriander, grof gehakt
  • bouillon
  • couscous
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de olie in de tajine.
  • Laat het paprikapoeder, de Ras el Hanout en de saffraan even meebakken met de uiruingen.
  • Voeg de selder, zoete aardappel, wortels, paprika's en tomaten toe.  
  • Zet het deksel op de tajine en laat het geheel zo'n 15 min pruttelen.
  • Voeg de courgette toe, samen met de rozijnen en de kikkererwten.
  • Laat de schotel nog 15 min doorpruttelen.
  • Breng de bouillon aan de kook. Voeg wat bouillon toe aan de tajine als die te droog wordt.
  • Giet de kokende bouillon over de couscous en laat die zwellen onder deksel.
  • Serveer de couscous bij de groententajine. Bestrooi met de koriander.
TIP:

Râs al Hânout is een kruidenmengeling en bestaat uit meer dan 20 specerijen. De meest gekende kruiden in deze mengeling zijn: piment, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat, peper, kurkuma. Het geeft dit gerecht zijn typische Marokkaanse smaak.
Voeg op het laatste eens ontpitte, gedroogde pruimen of abrikozen toe, voor een zoete toets.
Je kan hier uiteraard ook een versie met vlees van maken. Kies voor kip of lamsvlees of rundergehaktballetjes.
Lust je geen kikkererwten, kies dan voor cannellinibonen.

Reacties