Pavlova

Foto Lana Joos
Nigella Lawson is een prachtige dame en haar recepten zijn even boeiend. Ik had nog nooit eerder van pavlova gehoord, tot Nigella er mee op de proppen kwam. Niet zo moeilijk om te maken, maar verrassend lekker. Te versieren met vers, zacht fruit zoals pulp van passievruchten, rode vruchten, ... Dit is Lana's favoriete verjaardagstaart.

Wat hebben we nodig:
  • 6 eiwitten
  • 300 gr kristalsuiker
  • 3 eetlepels pure cacao, gezeefd
  • 1 koffielepel witte balsamico
  • 50 gr fondant chocolade, fijn gehakt
  • 500 ml slagroom
  • 500 gr verse frambozen
  • krullen van fondant chocolade
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier op een bakblik.
  • Klop de eiwitten op in de Kenwood tot ze er satijnachtig uitzien. 
  • Klop de suiker lepel per lepel onder de eiwitten tot de meringue glanst.
  • Strooi de cacao over de meringue en doe er ook de azijn en de chocolade bij. 
  • Spatel alles zachtjes door elkaar.
  • Spatel de massa op het bakpapier in een cirkel. Strijk de zijkanten en de bovenkant glad met een paletmes.
  • Zet de pavlova in de oven en verlaag de temperatuur meteen naar 150°C.
  • Laat de pavlova 1u tot 1u15 min in de oven bakken.
  • De pavlova moet er droog en krokant uit zien, maar de binnenkant moet nog "taai" zijn.
  • Zet de oven uit en zet de deur op een kier. Laat de pavlova helemaal afkoelen in de oven.
  • Leg de pavlova op een ronde schaal. 
  • Klop de room op tot een lobbige massa en spreid het uit op de bovenkant van de pavlova. 
  • Verdeel de frambozen over de room en strooi de chocoladeschilfers over het fruit. Het moet er vooral niet te netjes uit zien.
  • Foto Lana Joos
  • Dien de pavlova meteen op. 
TIP:

Maak individuele taartjes ipv 1 grote taart.
Vervang de room door 1/2 platte kaas en 1/2 ricotta om te besparen op calorieën.
Schep het eiwit op het bakpapier in een kransvorm, zodat je binnenin een opening hebt. Bestrijk de gebakken pavlova met slagroom en bestrooi met rood fruit en gehakte pistachenootjes. Druppel er wat verse chocoladesaus over en bestuif net voor het opdienen met bloemsuiker.

Reacties