Naan

Foto Cathy Van de Moortele

Een lekker Indiaas platbrood. Makkelijk om te maken en snel klaar.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 200 ml volle melk 
  • 2 theelepels korrelgist of 15 gr verse gist
  • een snuifje kristalsuiker
  • 2 theelepels nigellezaad (te koop bij de Turkse winkel) (facultatief)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels olie
  • 200 ml Griekse yoghurt 10%
Hoe gaan we te werk:
  • Zeef de bloem boven een grote kom.
  • Verwarm de melk tot die lauw is. Giet een beetje van de melk (50 ml) in een kopje en voeg de gist, suiker en een beetje van de bloem toe. Laat het papje schuimig worden.
  • Voeg het gistpapje, nigellezaad, bakpoeder en zout toe aan de bloem en meng alles goed dooreen.
  • Klop het ei met de olie en de yoghurt. Voeg dit mengsel toe aan de bloem.
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Voeg beetje per beetje de resterende melk toe (het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt).
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een ingevette kom om te rijzen. Reken hiervoor een uurtje (het mag ook langer rijzen).
  • Klop je vuist in het deeg en verdeel het in 10 porties. Laat het deeg 10 min rusten onder een handdoek. Maak balletjes van de porties en laat ze nog 10 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif je werkvlak rijkelijk met bloem. Neem een deegballetje en druk het plat in de bloem.
  • Met een deegrol rol je het deeg uit tot een langwerpige of ronde pannenkoek. Niet flinterdun zoals een Mexicaanse tortilla, maar eerder 0.5 cm dikte. 
  • Verwarm ondertussen de ovengrill voor zodat hij goed heet is. Voorzie een bakplaat met rooster.
  • Klop zoveel mogelijk bloem van je naanbrood voor het de oven ingaat, anders zal de bloem verbranden.
  • Leg het brood op de rooster en schuif het onder de grill. Loop niet weg, want het heeft maar enkele minuten nodig om te bakken. 
  • Draai het brood om. Het brood zal bellen vormen en opblazen.
  • Het brood moet heel licht gekleurd blijven, met hier en daar wat bruine vlekken.
  • Hou de broden warm onder een keukenhanddoek, zodat ze zacht blijven.
TIP:

Je kan de broden ook in een droge pan bakken, op een gemiddeld vuur. Neem best een zware pan hiervoor, type Le Creuset.


Foto Cathy Van de Moortele


Reacties