Kriekentaart
Foto Lana Joos |
Wat hebben we nodig:
- 250 gr planta
- 180 gr kristalsuiker
- snuifje zout
- merg van 2 vanillestokjes
- 1 ei + 2 eierdooiers
- 500 gr patisseriebloem
- 1 liter volle melk
- 67 gr vanillepoeder
- 100 gr kristalsuiker (of een equivalent aan zoetstof)
- 1 bokaal krieken
- 20 gr maïzena
- Maak eerst het kruimeldeeg. Doe de boter met de suiker en het zout in de mengkom van de Kenwood en laat het deeg mengen op een lage stand.
- Voeg de vanillezaadjes toe en de eieren.
- Meng alles tot een homogene massa.
- Doe de helft van de bloem erbij, kneed even door op halve snelheid en doe dan de rest van de bloem erbij.
- Laat de Kenwood telkens iets harder draaien, tot je een bol deeg bekomt.
- Plat het deeg af tot een cirkel.
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de vanillepudding. Hou een tas melk apart en zet de rest van de melk in de microgolf met de suiker.
- Los het vanillepoeder op in de koude melk, tot alle brokjes weg zijn.
- Voeg het vanillepapje toe aan de kokende melk en laat de pudding nog even doorkoken.
- Leg plastic folie rechtstreeks op de pudding, om te voorkomen dat er een vel op komt. Laat de pudding afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit en bekleed er een ronde vorm mee.
- Zet een tweede vorm op het deeg (of gebruik droge rijst of bakparels) en bak het deeg blind.
- Haal de vorm uit de oven en laat die afkoelen.
- Vul de vorm met de pudding.
- Laat de krieken uitlekken en vang het sap op.
- Leg de krieken mooi op de pudding.
- Hou enkele eetlepels van het sap apart en breng de rest aan de kook. Breek de maïzena in het koude kriekensap en bindt hiermee het warme kriekensap.
- Giet het ingedikte kriekensap over de taart en laat alles mooi opstijven in de koelkast.
TIP:
Als je het extra feestelijk wil, kan je nog een randje slagroom op de taart voorzien.
Reacties