Kriekentaart

Foto Lana Joos
Niet moeilijk om te maken, maar toch lekker en niet zoveel werk. Je kan vertrekken van een gekochte kruimeldeegbasis of hem zelf maken. Wat je zelf het beste vindt natuurlijk.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr planta
  • 180 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • merg van 2 vanillestokjes
  • 1 ei + 2 eierdooiers
  • 500 gr patisseriebloem 
  • 1 liter volle melk 
  • 67 gr vanillepoeder 
  • 100 gr kristalsuiker (of een equivalent aan zoetstof) 
  • 1 bokaal krieken 
  • 20 gr maïzena 
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst het kruimeldeeg. Doe de boter met de suiker en het zout in de mengkom van de Kenwood en laat het deeg mengen op een lage stand.
  • Voeg de vanillezaadjes toe en de eieren.
  • Meng alles tot een homogene massa.
  • Doe de helft van de bloem erbij, kneed even door op halve snelheid en doe dan de rest van de bloem erbij.
  • Laat de Kenwood telkens iets harder draaien, tot je een bol deeg bekomt.
  • Plat het deeg af tot een cirkel.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de vanillepudding. Hou een tas melk apart en zet de rest van de melk in de microgolf met de suiker.
  • Los het vanillepoeder op in de koude melk, tot alle brokjes weg zijn.
  • Voeg het vanillepapje toe aan de kokende melk en laat de pudding nog even doorkoken.
  • Leg plastic folie rechtstreeks op de pudding, om te voorkomen dat er een vel op komt. Laat de pudding afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Rol het deeg uit en bekleed er een ronde vorm mee.
  • Zet een tweede vorm op het deeg (of gebruik droge rijst of bakparels) en bak het deeg blind.
  • Haal de vorm uit de oven en laat die afkoelen.
  • Vul de vorm met de pudding.
  • Laat de krieken uitlekken en vang het sap op.
  • Leg de krieken mooi op de pudding.
  • Hou enkele eetlepels van het sap apart en breng de rest aan de kook. Breek de maïzena in het koude kriekensap en bindt hiermee het warme kriekensap.
  • Giet het ingedikte kriekensap over de taart en laat alles mooi opstijven in de koelkast.
TIP:

Als je het extra feestelijk wil, kan je nog een randje slagroom op de taart voorzien.

Reacties