Valentijnskoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik vind het superleuk om iets lekkers mee te nemen naar het werk. Dat kunnen koekjes zijn of gebak of soms ook iets hartigs. De collega's kijken er naar uit en ik heb meteen volop inspiratie voor mijn blog. 
Voor Valentijn maakte ik deze versierde koekjes. Je kan ze uiteraard ook op andere momenten eten en dan bijvoorbeeld een andere koekjesvorm gebruiken. Of je viert Valentijn elke dag, met de mensen die jou dierbaar zijn.
Wees lief voor elkaar, elke dag van het jaar. 

Wat hebben we nodig:

  • 280 gr patisseriebloem
  • 3 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • snuifje vanillepoeder
  • 170 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 150 gr bloemsuiker
  • 1 eiwit
  • enkele druppels rode kleurstofgel
  • 1 koffielepel citroensap
  • eetbare versiering zoals pareltjes, chocolade, sprinkles, ..

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en het vanillepoeder. Gebruik hiervoor een klopper.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood, met de K-klopper.
  • Voeg de suiker toe en klop ze op met de boter tot de suiker opgenomen is.
  • Voeg het ei toe en meng nogmaals goed.
  • Spatel de droge ingrediënten onder de natte en meng een laatste keer.
  • Duw het deeg uit tot een platte schijf en wikkel die in plastic folie.
  • Leg het deeg minimum 2u in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad en het deeg met een dun laagje bloem.
  • Rol het deeg uit tot een dunne cirkel. 
  • Steek de koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 12 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • We maken nu het glazuur. Zeef de bloemsuiker in de kom van de Kenwood.
  • Doe er het eiwit bij en enkele druppels rode kleurstofgel.
  • Met de ballonklopper meng je alles door elkaar.
  • Voeg voorzichtig citroensap bij. De consistentie mag niet te dun worden of je glazuur zal van het koekje lopen. De consistentie mag ook niet te dik zijn, of ze zal niet mooi uitlopen.
  • Breng het glazuur over in een spuitzakje. Gebruik geen spuitmondje. Knip een klein stukje van de spuitzak, zodat je een mooi dun straaltje glazuur kan spuiten.
  • Spuit eerst de buitenrand van de koekjes en vul die dan meteen in met extra glazuur. Heb je ergens een gaatje in het glazuur? Gebruik dan een tandenstoker om glazuur in het gaatje te leiden.
  • Strooi naar wens andere versiersels over het glazuur voor het uithardt.

TIP:

Je kan het vanillepoeder vervangen door vanillemerg uit een stokje of door vanille extract. Voeg deze dan eerder toe aan de natte ingrediënten.
Geen tijd om 2u te wachten tot het deeg voldoende opgesteven is? Leg het deeg dan 20 min in de vriezer, rol het uit, steek de koekjes uit en leg ze op bakplaten. Zet de bakplaten met de koekjes in de koelkast tot de oven warm genoeg is.


Reacties