Mujadara
Foto Cathy Van de Moortele |
Recht uit het Midden-Oosten, zo op je tafel. Hier kan je wel wat mensen mee voeden. Budgetvriendelijk, een complete maaltijd en lekker! Ik zou eigenlijk preisoep eten met broodjes, gezien ik die avond nog een etentje had met de collega's van het werk. Maar toen zag ik die bokaal met bruine linzen staan en ik dacht: zo lang geleden dat ik nog eens mujadara heb gegeten! En dan zit je 30 min later aan tafel met een schotel rijst en linzen en daar bovenop als extraatje: krokant gebakken uien! Zalig!
Wat hebben we nodig:
- 200 gr basmati rijst
- 2 tenen knoflook, gepeld en geplet
- 2 laurierblaadjes
- 1 koffielepel gemalen koriander
- peper van de molen
- zout
- 200 gr bruine of groene linzen
- zonnebloemolie
- 2 grote uien, gepeld en gehalveerd
- 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
- platte peterselie, gewassen en fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Doe de linzen in een kom en giet er koud water bij. Ga met je handen door de linzen en giet het troebele water weg. Herhaal dat tot het water helder is.
- Doe de linzen in een kookpot. Zet je wijsvinger op de linzen en giet water in de pot tot je eerste vingerkootje onder water zit.
- Breng de linzen aan de kook. Zet een goed sluitend deksel op de pot en verminder het vuur tot medium warmte. Gaar de linzen tot ze zacht zijn (20-25 min). Kruid de linzen met zout na het garen.
- Doe de rijst in een kom en giet er koud water bij. Ga met je handen door de rijst en giet het troebele water weg. Herhaal dat tot het water helder is.
- Doe de rijst in een kookpot. Zet je wijsvinger op de rijst en giet water in de pot tot je eerste vingerkootje onder water zit.
- Leg de knoflook en de laurierblaadjes in de pot en kruid met koriander, peper en zout.
- Breng de rijst aan de kook.
- Eens het water kookt, zet je het vuur op medium-laag (ik zet hem op 4 van de 9 standen) en zet je een goed sluitend deksel op de pot.
- Laat de rijst nu 10 min garen. Open het deksel NIET.
- Zet de pot van het vuur zonder het deksel te openen en laat de rijst 10 min rusten.
- Ondertussen zet je een grote pan op het vuur.
- Giet een flinke bodem olie in de pan en warm die goed op.
- Snij de uien en fijne repen.
- Leg alle uienrepen in de hete olie en wentel ze om en om met een keukentang gedurende enkele min.
- Laat de uien nu verder bakken tot ze mooi gaan kleuren. Schep ze af en toe om. Neem de tijd om de uien kleur te geven. Meer kleur = meer smaak.
- Zet een bakplaat met een dubbel vel keukenpapier klaar.
- Met een tang haal je hoopjes ui uit de olie en verspreid je ze op het bakpapier. Ga zo door tot je bakplaat vol ligt.
- Kruid met zout.
- De uien zullen krokant worden tijdens het afkoelen.
- Open de pot rijst. Gooi de laurierbladeren weg. Plet de knoflook met een vork tegen de rand van de pot. Schep de rijst voorzichtig om, zodat alle smaken mooi verdeeld zitten.
- Meng de linzen met de rijst, een deel van de gebakken uien, 3/4 van de pijpajuintjes en een deel van de fijngesnipperde peterselie. Kruid met extra peper en zout indien nodig.
- Schep alles op een mooie schaal en werk af met extra pijpajuin, peterselie en gebakken uien.
TIP:
Serveer dikke yoghurt bij mujadara.
Linzen kruid je best na het garen, zodat ze niet taai worden.
Als je rijst en linzen op deze manier gaart, zal je ze nooit moeten afgieten en heb je net de juiste hoeveelwater water voor jouw rijst/linzen gebruikt.
Ik lepel nog wat van de olie waarin de uien gebakken zijn, over de mujadara voor extra smaak en smeuïgheid.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties