Butternut cake
Foto Cathy Van de Moortele |
Wie zou er nu ooit aan denken, om butternut te gebruiken in gebak? Geloof me, het is echt lekker. Ik had net een butternut geroosterd voor soep en ik had nog een halve over. Die heb ik gepureerd en gebruikt in een heerlijke cake! Het ruikt hier heerlijk. Deze cake doet me een beetje denken aan een kruidige peperkoek.
Wat hebben we nodig:
- 1/2 butternut
- 230 gr geroosterde butternut
- 2 eieren
- 100 gr zonnebloemolie
- 65 gr appelsap (of water)
- 150 gr fijne griessuiker
- 60 gr donkerbruine suiker
- 240 gr patisseriebloem
- 4 gr natriumbicarbonaat
- snuifje zout
- 3 gr kaneelpoeder
- snuif vers geraspte nootmuskaat
- 2 gr kardemompoeder
- 1 eetlepel kaneelsuiker (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C en zet een bakplaat klaar.
- Haal de pitten uit de butternut en leg hem op de bakplaat, met de snijkant naar boven.
- Rooster de butternut 1u of tot hij heel zacht is.
- Zet een springvorm van 20cm diameter klaar. Vet de bodem lichtjes in met bakspray, leg er bakpapier in en vet ook het bakpapier lichtjes in. Verlaag de temperatuur naar 175°C.
- Laat de butternut even afkoelen en schep het vruchtvlees dan in de keukenrobot om het glad te mixen.
- Weeg 230 gr butternut puree af en doe die samen met de eieren, olie, het appelsap en de twee soorten suiker in de kom van de Kenwood. Meng alles door elkaar.
- Meng de bloem met het natriumbicarbonaat, zout, kaneel, nootmuskaat en kardemom. Gebruik hiervoor een garde.
- Spatel de droge ingrediënten door de natte. Meng kort.
- Giet het beslag in de voorbereide vorm.
- Strooi wat kaneelsuiker over het beslag voor een krokant laagje.
- Bak de butternut cake 45 - 50 min of tot hij mooi loslaat van de rand.
- Laat de cake 10 min afkoelen in de vorm op een rooster.
- Ontvorm de cake en laat hem verder afkoelen op je rooster.
TIP:
Je kan de butternut nog extra smaak geven, door hem te kruiden met kaneel, nootmuskaat, kardemom, bruine suiker en enkele klontjes boter net voor hij de oven in gaat.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties