Poké bowl met verse zalm

Foto Cathy Van de Moortele

Gezond, kleurrijk en bijzonder lekker: poké bowl. Toen ik deze week bij Delhaize kwam en tussen de verpakkingen rijst een doos Poké Bowl rijst zag staan, had ik meteen ideetjes voor mijn lunch. Ik hou wel van dit soort lunch ideetjes. Eet jij wel eens rauwe vis? Probeer hem zo vers mogelijk te krijgen: op de versmarkt of in de viswinkel, zodat je zonder zorgen kan genieten. Het limoensap gaart de vis een heel klein beetje, maar het blijft uiteraard rauwe zalm. Laat je niet afschrikken!

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr poké bowl rijst (of sushi rijst)
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • snuifje zout
  • 7 gr fijne griessuiker
  • 250 gr zalmhaasje zonder vel, dagvers
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vers limoensap
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • opgelegde gemberplakjes
  • 1 avocado, gehalveerd, ontpit en in plakjes gesneden
  • 1 mini komkommer, in blokjes gesneden
  • getoaste nori blaadjes (Aziatische winkel)
  • witte sesamzaadjes, geroosterd in een droog pannetje
  • zwarte sesamzaadjes
  • rode chilipeper

Hoe gaan we te werk:

  • Was de rijst in een kommetje, 3x. Giet telkens het troebele water weg, tot het water helder blijft. 
  • Laat de rijst uitlekken in een vergiet en doe hem daarna in een kookpot.
  • Giet water bij de rijst tot hij net onder staat.
  • Zet je wijsvinger bovenop de rijst en giet water bij, tot aan je eerste vingerkootje.
  • Breng de rijst aan de kook. Zet een deksel op de pot en verminder het vuur naar medium warmte.
  • Laat de rijst 10 min garen.
  • Zet de pot van het vuur maar open het deksel NIET. Laat de rijst nog 10 min staan zonder het deksel te openen. Maak de rijstkorrels los met een vork.
  • Los de rijstazijn, het zout en de suiker samen op. Giet dit mengsel over de nog warme rijst en meng voorzichtig. Schep de rijst in 2 kommen.
  • Ondertussen snij je de zalm in gelijke blokjes.
  • Giet de sojasaus en het limoensap over de zalm.
  • Verdeel de zalm over de rijst.
  • Werk af met pijpajuintjes, avocado, komkommerblokjes en getoaste nori blaadjes.
  • Strooi witte en zwarte sesamzaadjes over de zalm.
  • Versnipper wat chilipeper over de zalm.

TIP:

Rijst kan je niet wassen in een zeef. Was de rijst in een kom met koud water. Zet daarna een zeef op de kom en giet het water af. Vul de kom opnieuw met water, ga er met je handen doorheen om de rijst te wassen en giet opnieuw het water af. Doe dat 3x. Laat de rijst daarna uitlekken.
Witte sesamzaadjes zijn nog eens zo lekker als je ze roostert in een droog pannetje. Niet-geroosterd hebben ze weinig toegevoegde waarde.
Dit recept is goed voor 2 personen.
Ik bewaar mijn chili's in de vriezer in een ziploc zakje. Wanneer ik er nodig heb, rasp ik de bevroren chili boven mijn gerecht.
Zalmhaasje is iets duurder dan de zalmfilet, maar dan is de zalm overal even dik en kan je mooie, gelijke blokjes snijden. Voor een poké bowl vind ik dat wel fijn.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties