Tomatenstoof met bakbanaan uit Nigeria

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn eerste bakbanaan! Spannend! Bakbananen moet je zeker niet gaan vergelijken met gewone bananen, want ook al zien ze er uiterlijk hetzelfde uit, ze zijn het totaal niet. Bakbananen kan je trouwens niet rauw eten. Bakbananen waarbij de schil nog groen is (onrijpe), worden meestal gebruikt in stoofpotjes. Wanneer ze al een klein beetje geel zijn: nog altijd stoofpotjes. De gele bakbanaan die al bruine plekjes vertoont, kan je dan weer perfect frituren en de zwarte schillen geven aan, dat de banaan prima kan verwerkt worden in gebak bijvoorbeeld. In dat stadium zijn ze ook heerlijk zoet.
Bakbanaan dus. Deze tomatenstoof uit Nigeria doet me denken aan shakshuka. Elk land zal zo wel zijn eigen versie hebben. Ik heb er ook een kakelvers eitje in verstopt (ik ben dol op eieren en kan ze niet wegdenken uit mijn leven) en er geroosterd zuurdesembrood bij gegeten.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 bakbanaan, onrijp (groene pel of geel zonder bruine vlekjes)
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • zout
  • enkele chilivlokjes
  • 1 geroosterde paprika (bokaal), uitgelekt en in blokjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 laurierblad
  • 200 ml bouillon (of water)
  • 1 dagvers ei
  • platte peterselie, vers gesnipperd
  • zuurdesembrood, geroosterd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een pan.
  • Snij beide uiteinden van de bakbanaan weg.
  • Met een scherp mes maak je een insnede over de hele banaan, zonder de banaan zelf in te snijden.
  • Zet je duim tussen schil en vruchtvlees en verwijder de schil.
  • Snij de bakbanaan in 3 en halveer daarna de stukken.
  • Leg de stukken banaan op de snijkant in de pan met warme olie.
  • Bak de bakbanaan goudbruin op de snijkant en leg ze daarna op een bordje.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan.
  • Fruit de uisnippers aan tot ze glazig worden.
  • Roerbak de knoflook even mee.
  • Kruid met zout en chili.
  • Voeg de paprika en tomatenblokjes toe. 
  • Stop het laurierblad in de saus en giet de bouillon er bij.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Laat de saus nu 15 min op medium vuur garen.
  • Leg de bakbanaan in de saus, met de gebakken kant naar boven. 
  • Laat de bakbanaan garen in de saus. Van zodra een aardappelmesje vlot door de bakbanaan gaat, is hij gaar.
  • Maak een holte in de saus en breek er een ei in.
  • Zet een deksel op de pan en laat het eiwit stollen.
  • Strooi de peterselie over de tomatenstoof en geef er zuurdesembrood bij.

TIP:

Ik heb mijn bakbananen gekocht bij de Turkse winkel.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties