Groentesoep met zachte broodjes

Foto Cathy Van de Moortele

Soms moet het niet eens zo ver gezocht worden en zijn we blij met een kom warme soep en broodjes vers uit de oven. Deze zachte, bruine bolletjes maak ik graag in het weekend. Ik haal er 11 uit dit recept. Bak jij wel eens broodjes thuis?

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml water
  • 60 ml karnemelk
  • 20 gr verse gist
  • 360 gr witte broodbloem
  • 240 gr bruine bloem (meel)
  • 20 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 10 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de karnemelk in de kom van de Kenwood.
  • Breek er de gist in en los hem op.
  • Stort de 2 soorten bloem op het vocht en leg er de boter en het zout op.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid, met de kneedhaak.
  • Bol het deeg netjes op en leg het 30 min in een lichtje ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Verdeel het deeg in 11 gelijke porties en bol ze mooi op.
  • Leg de deegballetjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif de balletjes lichtjes met bloem en dek ze af met plastic.
  • Laat de broodjes een uurtje rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 210°C.
  • Bak de broodjes 12 min. 
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

TIP:

Je kan de broodjes ook in 12 porties verdelen, zodat ze iets kleiner zijn.

Foto Cathy Van de Moortele

Voor de soep heb ik mijn Soupmaker gebruikt maar je kan dus ook gewoon je soep op het fornuis maken en ze daarna mixen met een blender (romiger) of met een staafmixer (minder romig).

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 60 gr ui, gepeld en gesnipperd
  • 50 gr wortel, geschraapt en in rondjes gesneden
  • 50 gr selder, geschraapt en in maantjes gesneden
  • 140 gr bloemkoolroosjes, versneden
  • 200 gr geschilde aardappelen, in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 l groentebouillon, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Doe wat olijfolie in de soupmaker en gebruik de sauteerfunctie om de olie op te warmen.
  • Fruit de ui met de wortel en selder in de olie met de sauteerfunctie tot de uien glazig zijn.
  • Voeg de bloemkoolroosjes en aardappelblokjes toe en schep om.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet de hete bouillon bij de groenten tot aan vulstreep 1600 ml.
  • Kies voor de Smooth setting zodat de soep na het garen meteen superglad gemixt wordt. 
  • Kies voor 4 pers en laat de soupmaker zijn werk doen.

TIP:

Ik gebruik de Total Control van Morphy Richards. De bodem van de inox kan heeft een antikleeflaag. De binnenkan kan je makkelijk uit de houder klikken. De soep kan warm gehouden worden in de soupmaker en de soupmaker is makkelijk te onderhouden. De sauteerfunctie gebruik ik nagenoeg voor elke soep die ik maak, omdat je er extra smaak mee creëert.



Reacties