Ovenschotel uit het Midden-Oosten
Foto Cathy Van de Moortele |
Eind januari was mijn eerste werkdag als Medewerker Zelfkook in het Opvangcentrum voor Verzoekers om Internationale Bescherming. Mijn taak bestaat er in, om de mensen te helpen bij het koken. De meeste gezinnen kunnen prima koken, maar de alleenstaande mannen en de minderjarige jongeren kunnen wel wat hulp en advies gebruiken.
Hij werkt heel precies en netjes in de keuken. Deze man, afkomstig uit Ghaza, noemt zichzelf 80% chef. Hij bereidt zijn maaltijden goed voor, kent alle kruiden in zijn kast en is trots op wat hij maakt. Deze ovenschotel wordt vaak gemaakt in Palestina maar ook in andere landen van het Midden-Oosten. Het speet me al een beetje, dat mijn shift er op zat, want ik had wel zin in dit gerecht.
Maar ik heb goed opgelet en heb mijn best gedaan om de schotel zo authentiek mogelijk na te maken.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
- zout
- 1 teen knoflook, gepeld en gesnipperd
- 1/4 rode paprika, in reepjes gesneden
- 1/4 gele paprika, in reepjes gesneden
- 400 gr rundergehakt
- peper van de molen
- chilivlokjes
- zonnebloemolie
- 3 aardappelen, geschild en gewassen
- klontje boter
- 1 klein blikje tomatenpuree
- platte peterselie, fijngesnipperd
- 100 gr mozzarella, geraspt
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie goed warm worden in een pan.
- Fruit de uisnippers glazig.
- Kruid met zout.
- Voeg de knoflook toe en roer om. Laat de knoflook even mee bakken.
- Voeg de paprikareepjes toe en bak ze mee.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul.
- Kruid met peper, zout en chilivlokjes.
- Zet het vlees even aan de kant.
- Verhit een diepe pan en laat er flink wat zonnebloemolie warm in worden.
- Snij de aardappelen in schijfjes. Niet zo dun als chips, maar ook niet te dik.
- Frituur de aardappelschijfjes in de olie aan beide zijden en laat ze uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat boter.
- Verdeel het gehakt over de bodem van de schaal.
- Schik de gefrituurde aardappelschijfjes dakpansgewijs over het vlees.
- Los de tomatenpuree op in 150 ml water en voeg er de peterselie aan toe.
- Kruid deze tomatensaus met peper en zout.
- Giet de saus over de aardappelschijfjes.
- Zet de schotel 15 min in de oven.
- Strooi de mozzarella over de aardappelen en laat die nog even smelten.
- Smakelijk!
TIP:
Je kan de aardappelschijfjes ook frituren in een frituurpan.
Reacties