Pilav rijst met orzo
Foto Cathy Van de Moortele |
Ben je wel eens gaan eten in een Turks restaurant of is Turkije jouw favoriete vakantiebestemming? Dan ben je vast bekend met dit gerecht: pilav met orzo. De rijst is mooi fluffy en luchtig en de nootachtige smaak van de orzo (Griekse pasta) en gebruinde boter zal jou extra laten genieten.
Wat hebben we nodig:
- 150 gr rijst
- zout
- boerenboter
- olijfolie
- 30 gr orzo
- bouillon, heet
Hoe gaan we te werk:
- Doe de rijst in een kom en giet er koud water bij. Ga met je handen door de rijst. Je zal het water troebel zien worden. Giet het water weg en herhaal dit proces tot het water helder is (vaak 3 - 4x).
- Giet nu heet water over de rijst tot hij helemaal onder staat en voeg er een snuifje zout aan toe. Roer om en laat de rijst nu 1u weken in het water.
- Giet de rijst af en laat hem uitlekken. De rijst is nu heel wit en je bent veel zetmeel kwijt, wat zal resulteren in luchtige rijst.
- In een kookpot verwarm je wat boter met olijfolie.
- Voeg de orzo toe en roer om en om tot de orzo mooi goudbruin is.
- Voeg de uitgelekte rijst toe en schep om.
- Giet de bouillon bij de rijst en breng de rijst aan de kook.
- Verminder het vuur naar medium laag, zet een deksel op de pot en laat de rijst 10 min garen. Open de pot niet!
- Laat het deksel op de pot en laat de pilav 10 min staan.
- Ondertussen laat je nog wat boter smelten in een pan.
- Laat de boter doorwarmen tot ze begint te kleuren en het heerlijk naar koekjes begint te ruiken.
- Giet deze boter over de rijst, roer om met een vork en serveer.
TIP:
Dit gerecht is calorierijker dan gewone rijst uiteraard.
Heb je geen orzo (Griekse pasta) in huis? Je kan ook vermicelli of gebroken spaghetti gebruiken.
Reacties