Brick met aardappel en tonijn

Foto Cathy Van de Moortele

We zijn ooit één keer in Tunesië op vakantie geweest, het moet toch wel 27 jaar geleden zijn ondertussen en toen aten we daar brick à l'oeuf. Heerlijk vond ik dat! Al die jaren later nooit meer gedacht aan brick tot ik op mijn werk kennis maakte met een alleenstaande man uit Tunesië, die wel wat hulp kon gebruiken bij het koken. Hij vroeg me of ik dit gerecht kende? Uiteraard, ook al was het heel erg geleden. Dus zocht ik wat info op YouTube en hij luisterde ook even bij mensen uit zijn thuisland.
We hebben een heel fijn kookmoment gehad en naast de brick met aardappel en tonijn ook de brick à l'oeuf gemaakt. Er kwamen regelmatig andere bewoners van het Opvangcentrum voor verzoekers om internationale bescherming, kijken wat we aan het doen waren. Veel oooh's en aaah's en ik zag meteen dat dit een hit zou worden. Let's do it!

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr kruimige aardappelen, geschild, gewassen en in stukken gesneden
  • 1 blikje tonijn op olie (150 gr niet uitgelekt gewicht)
  • 50 gr 75 gr ui, fijngesnipperd
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ei
  • mozzarellakaas, geraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 pak brickvellen (koelafdeling supermarkt) (10 vellen in een pak)
  • 1 ei, goed losgeklopt
  • olie om te frituren (ik heb zonnebloemolie gebruikt)

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de aardappelen zeer gaar in lichtgezouten water. 
  • Laat ze even uitdampen en stamp ze fijn.
  • Giet de tonijn af en hou de olie bij.
  • Warm een beetje van de olie op in een klein pannetje en fruit de uisnippers aan. Ze mogen wat kleur krijgen.
  • Prak de tonijn en de uien door de aardappelen.
  • Meng de peterselie, het ei en de kaas door de vulling en kruid met peper en zout.
  • Giet wat van de olie bij de vulling zodat ze mooi smeuïg is, zonder te nat te worden, indien nodig.
  • Laat de vulling afgedekt afkoelen.
  • Open de verpakking brickvellen en haal er één vel met papier uit.
  • Maak het vel los van het papier en leg het op een snijplank.
  • Verdeel het ronde vel visueel in drie horizontale delen.
  • Leg de vulling op het onderste deel en vouw de onderkant er over.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol de brick op.
  • Kwast het laatste stukje een beetje in met losgeklopt ei om de naad dicht te maken.
  • Leg de gemaakte brick terug op het papier en dek af met een handdoek om uitdrogen tegen te gaan.
  • Ga zo verder tot alle bricks gemaakt zijn.
  • Giet de olie in een diepe hapjespan en breng ze goed op warmte.
  • Zet de steel van een houten lepel in de olie. Als er zich meteen bubbeltjes vormen, is de olie goed op temperatuur.
  • Leg voorzichtig 2 tot 3 bricks in de olie.
  • Bak ze goudbruin aan beide kanten en laat ze daarna uitlekken op een rooster.


TIP:

Brickvellen worden gemaakt van water, bloem en een beetje olie. Het zijn flinterdunne pannenkoeken, die per stuk op een papiertje in de verpakking zitten. Bedek ze goed, zodat ze niet uitdrogen en onbruikbaar worden. Bewaar eventuele overgebleven brickvellen goed afgedekt in de originele verpakking in de koelkast.
Ik gebruik graag Aleppo peper (pul biber) ipv gewone peper. De peper heeft niet alleen een mooie rode kleur, maar is ook zeer lekker van smaak.
Je hoeft de brick niet dicht te maken met losgeklopt ei, maar ik doe dat liever wel, zodat de brick niet opengaat tijdens het frituren en de vulling overal in de olie zit.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties