Aardappel dumplings

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn man is geen fan van dumplings of gnocchi, maar dat houdt me niet tegen om ze voor mezelf te maken. De aardappelen worden in de pel gegaard, door een pureeknijper geduwd en daarna gemengd met maïzena, eierdooiers, boter en kruiden. We draaien hier balletjes van, die we nog 15 min pocheren in warm water. Laat je niet verleiden om de temperatuur van het water te verhogen: ik kan het je verzekeren, je houdt geen dumplings meer over!
Serveer de dumplings bij een gerecht waar je lekkere saus voor gemaakt hebt. Vandaag was dat lamshaasje met een rozemarijnsaus. Doop de doorgesneden dumplings in de saus en... mmmmmm....

Wat hebben we nodig:

  • 750 gr kruimige aardappelen, gewassen
  • zout
  • 50 gr boerenboter
  • peper van de molen
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 100 gr maïzena
  • 3 eierdooiers

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de aardappelen goed gaar in gezouten water.
  • Leg de aardappelen even in koud water, zodat je ze in de handen kan nemen.
  • Trek de schilletjes van de aardappelen en laat ze nog even uitdampen.
  • Duw de aardappelen door de pureeknijper in een kom.
  • Duw ook de boter door de knijper, zodat ze makkelijk wegsmelt in de aardappelen.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Strooi de maïzena over de puree en meng goed met een spatel.
  • Werk af met de eierdooiers.
  • Weeg gelijke porties van 40 gr af.
  • Zet een pot water op het fornuis en breng die op medium warmte.
  • Leg de dumplings voorzichtig in het water en laat ze daar 15 min in pocheren.
  • Haal de dumplings uit het water met een schuimspaan en serveer ze meteen op een verwarmd bord.

TIP:

Ik heb deze keer aardappelen gekozen die bedoeld zijn om te stomen. Dat was een goede keuze!
Zorg dat je aardappelen allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze gelijktijdig gaar zijn.
Ik heb de dumplings nog versierd met gesnipperde peterselie en een crumble van panko. Voor die crumble meng je 50 gr panko met 3 eetlepels gesmolten beurre noisette. Laat deze crumble goudbruin kleuren in een oven van 180°C. Reken daar 5-10 min voor.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties