Maanzaad citroencake
Foto Cathy Van de Moortele |
Wie graag eens binnen springt bij Starbucks, kent zeker deze maanzaad citroencake. Heel mals, met een frisse citroensmaak en heerlijke maanzaadjes er doorheen. In Amerika zijn ze tuk op het glazuren van cake, maar deze citroencake krijgt een suikersiroop wanneer hij lauwwarm is. Wat denk je daar van?
Wat hebben we nodig:
- 3 eieren
- 150 gr fijne griessuiker
- zeste van 2 citroenen
- sap van 1 citroen
- 150 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 150 ml slagroom, niet opgeklopt
- 250 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 4 gr bakpoeder
- 25 gr maanzaad
- extra boter, ijskoud, in lange reepjes gesneden
- 40 gr fijne griessuiker
- 40 ml citroensap
- 40 ml water
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een rechthoekige cakevorm van 25cm in met boter en leg op de bodem een bakpapiertje.
- Klop de eieren op met de suiker tot de suiker opgelost is.
- Voeg de zeste, het citroensap, de boter en de slagroom toe. Klop tot een homogeen beslag.
- Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder boven de natte ingrediënten en klop alles door elkaar.
- Voeg het maanzaad toe en mix een laatste keer.
- Giet het beslag in de cakevorm.
- Leg in het midden van de cake, over de hele lengte, enkele reepjes ijskoude boter. Dat hoeft niet veel te zijn. De boter zal helpen om de cake mooi te laten rijzen en open te barsten in het midden.
- Bak de cake 45 - 60 min.
- Ondertussen maak je de suikersiroop: verwarm de suiker met het citroensap en het water tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen.
- Laat de cake in de vorm afkoelen tot hij lauw is, op een rooster.
- Giet de suikersiroop over de nog lauwe cake en laat hem dan helemaal afkoelen in de vorm.
- Ontvorm de cake en snij hem in dikke plakken.
TIP:
De suikersiroop voegt extra smaak toe en houdt de cake lekker mals.
Reacties