Afghaanse bolani

Foto Cathy Van de Moortele

Verleden weekend was er nieuwjaarsreceptie op mijn nieuwe werk. Als medewerker van de Zelfkook, mocht ik de bewoners van het opvangcentrum in Sint-Laureins helpen met het bereiden van de hapjes voor de gasten. Superleuk om te doen! De Afghaanse jongeren waren bijzonder enthousiast en fier op hun bolani, gevulde platbroden. Streetfood op zijn best. De dunne lapjes deeg worden gevuld met een mengeling van gekookte aardappelen en pijpajuintjes. Er mag wat pit in en dat gaan we doen met pikante groene pepers. Ben je fan van verse koriander? Laat je gaan, het mag er allemaal in!

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg aardappelen, gewassen 
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 1/2 pikante groene peper, fijngehakt
  • 1/2 bosje koriander, fijngesnipperd
  • korianderpoeder
  • peper van de molen
  • zout
  • cayennepeper
  • 500 gr bloem
  • 7 gr zout
  • 280 ml water
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  • Giet ze af, laat ze wat afkoelen en verwijder de schil.
  • Plet de aardappelen met een aardappelstamper.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een pan.
  • Meng de pijpajuintjes met de groene peper en de verse koriander en fruit ze lichtjes aan, zonder ze te laten kleuren.
  • Meng de uitjes onder de aardappelen.
  • Kruid met korianderpoeder, peper, zout en cayennepeper.
  • Doe de bloem in een kom en roer er het zout door.
  • Giet een deel van het water er bij en laat de Kenwood het deeg mengen.
  • Voeg meer water toe tot je een soepel deeg hebt.
  • Laat het deeg 20 min rusten in een ingevette kom met deksel.
  • Verdeel het deeg in 10 kleine balletjes.
  • Rol de balletjes uit tot dunne cirkels.
  • Weeg je vulling af en verdeel ze in 10 gelijke porties.
  • Leg een hoopje vulling op één helft van het uitgerolde deeg en vouw het deeg dicht tot een halve cirkel. Nijp de randjes goed dicht, zodat de vulling er niet uit kan.
  • Verwarm een antikleefpan op het vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.
  • Bak de bolani op medium vuur goudbruin en krokant, aan beide zijden.
  • Snij elke bolani in 4 punten en serveer.

TIP:

Maak een dipsausje van Griekse yoghurt, knoflook en vers gesnipperde koriander. Mix alles glad met een staafmixer of in de blender.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties