Tagliolini met ham en kaas

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van deze pastavorm. Het is een hele dunne tagliatelli die ik maak met mijn Italiaanse chitarra. Probeer de fijnste pastalinten te kopen die je kan vinden, als je geen verse pasta maakt. 
Maak deze schotel niet op voorhand, zodat hij niet uitdroogt. 

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr tagliolini
  • zout
  • boter
  • 4 plakken gekookte ham, in reepjes gesneden
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 500 ml melk
  • peper van de molen 
  • zout
  • 30 gr Parmezaanse kaas + extra, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis, en breng die aan de kook.
  • Kook de pasta al dente.
  • Ondertussen laat je een klontje boter smelten in een diepe hapjespan.
  • Strooi de hamreepjes in de pan en laat ze even bakken in de boter.
  • Giet de pasta af en meng die met de ham in de pan. Laat hem nog even goed doorwarmen.
  • Strooi de Parmezaanse kaas over de pasta en zet de pan van het vuur.
  • Meng goed. 
  • Ondertussen maak je ook de bechamelsaus: laat de boter smelten in een steelpannetje en roer er de bloem onder tot je een roux bekomt. Laat die even doorbakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt, maar zorg er voor dat de roux niet kleurt.
  • Giet de melk geleidelijk aan bij de roux en meng goed na iedere toevoeging. Gebruik hiervoor een garde.
  • Kruid de saus met peper en zout.
  • Breng de pasta met de ham over in een lichtjes ingeboterde ovenschaal.
  • Giet de saus over de pasta en strooi extra Parmezaanse kaas over de saus.
  • Verdeel enkele klontjes boter over de kaas en schuif de schotel onder de grill om de kaas mooi te laten kleuren.
  • Serveer meteen.

TIP:

Serveer een frisse salade bij dit pastagerecht.

Reacties