Gefrituurde scampiballetjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had al 2x een zak scampi in huis gehaald maar vergat telkens wat ik er eigenlijk wou mee doen, waardoor ze in de wok belandden of in een pastagerecht. Maar deze morgen wist ik wat ik na het werk zou maken: gefrituurde scampiballetjes! Superleuk om te doen en die loempiavellen die al een hele tijd in de vriezer lagen, zouden eindelijk opgebruikt worden.

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr scampi, ontdooid, van de schaal en darmen ontdaan
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 1 koffielepel vissaus
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1/2 koffielepel geroosterde sesamolie
  • witte peper naar smaak
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en zeer fijn gesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 7-8 loempiavellen, ontdooid
  • zoete chilisaus

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de scampi in de keukenrobot met het mes en doe daarbij het eiwit, de vissaus, suiker, maïzena, sesamolie en witte peper.
  • Cutter tot een pasta.
  • Roer de pijpajuintjes en de chilivlokjes door de massa.
  • Snij de loempiavellen in fijne repen en daarna in kleinere stukjes. Doe de stukjes in een kom.
  • Met een koekjesschep maak je balletjes van de massa. Laat het balletje in de kom met loempiavelletjes vallen en schud voorzichtig, tot het balletje helemaal bedekt is.
  • Ga zo verder tot alle balletjes gevormd zijn.
  • Frituur de balletjes goudbruin op 180°C. 
  • Serveer de balletjes met de chilisaus.

TIP:

Ik heb ze in 2x gefrituurd: een eerste keer tot ze heel lichtgekleurd waren en dan nog eens kort om ze nog wat dieper te kleuren. Leg niet teveel balletjes in 1x in het mandje, anders zakt de temperatuur te snel.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties