Konijn in zoete tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had net konijn besteld bij mijn Kwaliteitsslager en het was een ferm beestje van 1.8 kg. Tijd om eens een ander recept uit te proberen ipv het gekende konijn met pruimen verhaal. Ketchup is niet meteen een ingrediënt waar ik vaak mee werk, maar deze saus doet het echt goed bij het konijn. Makkelijk, niet veel ingrediënten. Wat wil je nog meer?

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • bloem
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 konijn, versneden
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 1 koffielepel donkerbruine suiker
  • 1 eetlepel mosterd
  • 220 gr ketchup
  • zoet paprikapoeder naar smaak
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • 250 ml (versgemaakte) kippenbouillon

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het vuur en laat er wat olijfolie warm in worden.
  • Doe een tweetal lepels bloem in een ziploc zak en kruid met flink wat peper en zout. Schud goed terwijl je het zakje dicht houdt.
  • Leg de stukken konijn in het zakje, hou het zakje dicht en schud, zodat alle stukken konijn mooi bebloemd zijn en je keuken niet onder de bloem zit.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bak de stukken konijn mooi aan. Doe dat in verschillende keren, zodat de olie niet te veel afkoelt.
  • Neem je tijd om het konijn te kleuren, het komt de smaak ten goede.
  • Haal het konijn uit de pot en leg het op een bord.
  • Giet het vet weg en doe verse olie in de pot.
  • Strooi de uien in de pot en roer goed om. Schraap bakrestjes van het konijn los.
  • Kruid met zout.
  • Laat de uien zacht worden. Ze mogen ook lichtjes kleuren. Reken hier 10 min voor op een laag vuurtje.
  • Voeg de knoflook toe en laat hem 5 min mee garen, voor je de ketchup, suiker en mosterd er bij doet.
  • Kruid de saus met zoet paprikapoeder en Worcestershiresaus. 
  • Giet de bouillon erbij en breng de saus goed op warmte.
  • Leg het konijn weer in de pot en zet een deksel op de pot.
  • Schuif de pot voor 1u15 - 1u30 in de oven, zonder het deksel te openen.
  • Haal de pot uit de oven en verwijder voorzichtig het deksel.
  • Roer om en check of het konijn al gaar genoeg is.
  • Eet je het konijn pas de volgende dag? Zorg dan dat het nog niet helemaal gaar is, anders heb je straks na het opwarmen een bord overgaar konijn vol botjes.

TIP:

Lekker met dikke frieten en kropsla.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties