Spaanse tomate frito (ook wel sofrito)

Foto Cathy Van de Moortele

Eén van de basissauzen in Spanje. Een bijzonder smaakvolle saus, waar je je tijd moet voor nemen zodat er zoveel mogelijk smaak in de saus komt. Zet het vuur laag genoeg, zodat alles mooi zacht wordt en smaak krijgt, zonder te kleuren.

Wat hebben we nodig:

  • 200 ml olijfolie
  • 2 grote uien, gepeld en gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 groene paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes, van een goed merk (of 8 rijpe tomaten, ontveld en ontpit)
  • zout
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de olie in een zware pot, type Le Creuset, en laat hem warm worden op medium warmte.
  • Doe de uien in de pan en laat ze 10 min zacht worden in de olie op een zacht vuurtje.
  • Voeg de knoflook toe en laat die 5 min mee garen, voor je de paprikablokjes erbij doet.
  • Laat de paprika 10 min mee garen en voeg dan de tomatenblokjes toe.
  • Kruid met zout.
  • De saus mag nu op een heel zacht vuurtje 45 min pruttelen.
  • Je kan er voor kiezen om de saus zo te laten, met stukjes, of om ze te mixen, afhankelijk van wat je er mee wilt doen. Ik vul graag enkele bokalen met deze Spaanse basis tomatensaus en mix ze dan wanneer ik dat nodig vind.

TIP:

Je kan deze saus serveren bij zowel vlees als vis, je kan er aardappelen in garen, je kan ze serveren over pasta, bij brood, door gekookte rijst... mogelijkheden genoeg. Reden genoeg om zelf tomate frito te maken.
Je kan uiteraard ook rijpe tomaten gebruiken ipv tomatenblokjes uit een blik. San Marzano tomaten zijn hier uitermate geschikt voor, omdat ze weinig pitjes bevatten. Als je geen velletjes in je saus wilt, dan kan je de tomaten eerst ontvellen of de saus later door de passe-vite draaien.
Maak gerust deze saus zonder paprika's als je dat lekkerder vindt.

Reacties