Quiche met bimi en spek

Foto Cathy Van de Moortele

Laatst kwam ik bij Delhaize geraspte raclettekaas van Entremont tegen. Ook al ben ik geen fan van kazen die op voorhand al geraspt zijn, ik besloot om deze versie toch eens te proberen, gezien raclette een behoorlijk zachte kaas is die je niet makkelijk zelf kan raspen. Ik heb ze gebruikt in mijn quiche met bimi en spek, toen er hier thuis renovatiewerken waren en we enkele dagen geen stromend water hadden. De quiche maakte ik de avond voor aanvang van de werken, zodat ik voor de volgende dag al geen zorgen had in het avondeten (en de lunch, want ja, ik heb er 2x van gegeten). De quiche wikkel je in aluminiumfolie en warm je weer op 180°C op. Ze wordt er alleen nog beter door.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr bloem
  • snuifje zout
  • 125 gr boter, ijskoud, in blokjes gesneden
  • 30 ml water, ijskoud
  • 125 gr spekreepjes
  • 200 gr bimi (broccolini), gewassen en in stukken gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 150 gr Entremont geraspte raclette
  • 150 gr ei
  • 200 ml room
  • enkele takjes verse thijm, gerist
  • chilivlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een quichevorm van 26cm diameter klaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht (of 200°C boven/onderwarmte).
  • We maken eerst het kruimeldeeg: doe de bloem met het zout in de keukenrobot met het kneedmes en laat het even mengen op lage snelheid.
  • Terwijl de robot mengt, voeg je door de vulopening de blokjes boter geleidelijk aan toe.
  • Voeg nu het water geleidelijk aan toe. Kneed niet langer dan nodig, zodat het deeg niet taai wordt.
  • Breng alle deeg samen tot een schijf, zonder het te kneden.
  • Rol het deeg uit tot een grote, dunne cirkel.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en bewaar het in de koelkast.
  • Zet een pan op het vuur en laat er de spekreepjes warm in worden, met een tweetal eetlepels water. Het water zorgt ervoor dat het spek gaart, zonder aan te bakken. Eens het spek gaar is, zal het water verdampt zijn en kan je het krokant bakken. Het spek hoeft niet echt bruin te worden.
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  • In dezelfde pan laat je wat olijfolie warm worden.
  • Roerbak de bimi tot hij wat zachter wordt. Hij moet nog beetgaar zijn. Kruid met peper en zout.
  • Laat de bimi afkoelen op een bord.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg het in de bakvorm zonder aan het deeg te trekken.
  • Verdeel de bimi en het spek over het deeg.
  • Strooi de raclette over de vulling.
  • Klop de eieren goed los met de room. Kruid met peper, zout en thijmblaadjes.
  • Giet dit beslag over de vulling.
  • Strooi wat chilivlokjes over de quiche en schuif ze voor 30 min in de oven of tot de korst mooi gekleurd is.
  • Serveer de quiche lauwwarm of koud.

TIP:

Geen zin om kruimeldeeg te maken? Je kan ook kruimeldeeg/pâte brisée kopen in de supermarkt in de versafdeling.
Raclette is een zeer smaakvolle kaas die goed smelt. Ideaal voor quiche maar zeker ook voor ovenschotels.

Foto Cathy Van de Moortele






Reacties