Sinaasappelpudding

Foto Cathy Van de Moortele

Ben je het met me eens, dat sinaasappelpudding gewoon al lekker klinkt? Haal persappelsienen in huis en je bent vertrokken. Deze week geen Vlaamse crèmepap met speculoos, maar sinaasappelpudding, met een knipoog naar Zuiderse oorden.

Wat hebben we nodig:

  • 250 ml vers fruitsap (ongeveer 3 perssinaasappelen)
  • 3 gr gelatinepoeder
  • 20 gr maïzena
  • 2 eierdooiers
  • 60 gr fijne griessuiker
  • 100 ml slagroom 35% vet

Hoe gaan we te werk:

  • Hou een eetlepel fruitsap apart en doe de rest van het fruitsap in een steelpannetje.
  • Meng het gelatinepoeder met de eetlepel fruitsap in een microgolfbestendig kommetje.
  • Klop de maïzena los met het fruitsap en klop er ook de dooiers door.
  • Voeg de suiker toe en zet de steelpan op een laag pitje op het fornuis. Ik gebruik hiervoor mijn warmhoudknop op mijn Stoves op stand 2. Dat is de ideale stand om bv chocolade te smelten of zaken te verwarmen die je normaal au bain marie zou moeten opwarmen.
  • Klop voortdurend en hou het vuur laag, zodat je geen roerei krijgt.
  • Blijf kloppen tot de pudding begint in te dikken.
  • Verwarm de geweekte gelatine enkele seconden in de microgolfoven. Roer goed door.
  • Zet de steelpan van het vuur en klop de gelatine er onder.
  • Giet de pudding door een fijn zeefje in een glazen kommetje, om de vliesjes en vezeltjes van de sinaasappel en eventuele klontertjes maïzena of gelatine kwijt te raken.
  • Dek de pudding meteen af met plastic folie, recht op de pudding, zodat hij niet gaat korsten.
  • Laat de pudding op kamertemperatuur een 2tal uurtjes afkoelen en zet hem daarna een nachtje in de koeling.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Verwijder het plastic van de pudding en klop hem nog eens goed door met een garde.
  • Spatel de slagroom in delen door de pudding en verdeel over 2 mooie glaasjes.

TIP:

Uiteraard kan je dit recept gewoon verdubbelen als je voor meerdere personen deze pudding wilt maken.
Giet de pudding in vooraf gemaakte chocoladevormpjes (chocolade smelten en in silicone vormen gieten en weer hard laten worden) voor een extra toets.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties