Turkse menemen

Foto Cathy Van de Moortele

Heel goed gelijkend op de Noord-Afrikaanse shakshuka (shakshouka) en bijzonder smakelijk: Turkse menemen. Dit is een eiergerecht dat ik graag voor mezelf klaar maak, wanneer ik thuis kom van het werk. Je hebt er niet heel veel voor nodig en het is snel klaar. Eet er een homp brood bij, die je afbreekt en doopt in je menemen. Smakelijk!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • boter
  • 2 Turkse, groene paprika's (lichtgroene puntpaprika's), schoongemaakt en ontpit
  • 2 rijpe tomaten
  • zout
  • 30 gr verse, witte Turkse kaas, verkruimeld
  • 2 - 3 eieren
  • pul biber (grove rode paprikavlokken, te vinden in alle Turkse winkeltjes)
  • platte peterselie

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie en een klontje boter warm worden in een antikleefpan.
  • Snij de paprika's in fijne brunoise en laat ze zacht worden in de pan.
  • Wrijf de tomaten door een grove rasp: op deze manier scheid je het vruchtvlees van de schil. 
  • Voeg de tomaten toe aan de pan en laat ze goed doorwarmen en garen.
  • Kruid met zout.
  • Strooi de verkruimelde, verse kaas over de tomaten.
  • Maak twee holtes in de saus en breek daar de eieren in. Met een houten spatel breek je de dooier voorzichtig open zonder alles door elkaar te mengen.
  • Laat de eieren nu garen in de saus.
  • Strooi wat zout en pul biber over de eitjes.
  • Scheur enkele peterselieblaadjes over je menemen en serveer meteen met brood.

TIP:

Heb je een Turkse bakker in de buurt? Haal dan zeker een vers gebakken pide (brood) voor bij je menemen.
Dit gerecht wordt in Turkije vaak gegeten als ontbijt, maar ik kan het elk moment van de dag eten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties