Engels broodje komkommer

Foto Cathy Van de Moortele

Dit broodbeleg kan je gewoon al zo eten op brood of als dip met crackertjes erbij of je vult er uitgeholde komkommers mee die je daarna in dikke plakken snijdt voor bij het aperitief. Klop de roomkaas lang genoeg op, zodat hij lekker luchtig wordt. 
Ik heb mini komkommers gebruikt, gewoon omdat ik die liever eet dan de grotere broer. Als je dat wilt, kan je ze schillen, maar ik vind het net leuk om die kleurschakeringen op mijn brood te hebben en ik heb er helemaal geen last van. Zorg wel dat je knapperige, verse komkommers in huis haalt, voor het beste resultaat. Het casinobrood had ik eerder deze week gebakken en is de beste keuze voor dit Engelse broodje komkommer. Casinobrood heeft een heel dun korstje, zodat er niet veel verlies is wanneer je ze wegsnijdt: je hebt heel veel kruim om te besmeren en te beleggen.

Wat hebben we nodig:

  • 1 vlootje Philadelphia natuur (235 gr)
  • 65 gr mayonaise
  • peper van de molen
  • (selderij)zout (vind ik net iets lekkerder, Herbamare is ook leuk!)
  • 1 koffielepel gedroogde dille
  • snuif lookpoeder
  • snuif uienpoeder
  • zeste van 1/4 citroen
  • verse platte peterselie, fijngesnipperd
  • mini komkommers, gewassen en zeer fijn geschaafd (mandoline)
  • Aleppo peper (grove rode peper)
  • zeste van citroen
  • wit casinobrood, mooi gelijk gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Breng de roomkaas over in de kom van de Kenwood, met de mayonaise, en klop ze samen los met de draadklopper op hoge snelheid. Laat maar even goed draaien, tot je een luchtige, smeuïge massa hebt.
  • Kruid met peper, selderijzout, dille, look- en uienpoeder, citroenzeste en verse peterselie.
  • Besmeer enkele sneden brood met flink wat van de kruidenkaas.
  • Beleg rijkelijk met komkommerplakjes.
  • Strooi nog wat extra dille en wat Aleppo peper over de komkommer en dek af met een tweede plak brood.
  • Druk de boterham een beetje aan en maak er zoveel je maar wilt.
  • Met een getand broodmes, snij je de korstjes rustig weg.
  • Snij het broodje in 2 of 4 driehoeken of in 3 brede repen.
  • Schik de broodjes op een mooi bordje en serveer ze met een kop hete thee.

TIP:

Heb je verse dille in huis? Nog zoveel te beter. 
Je kan de broodjes gerust op voorhand smeren en goed inpakken in plastic folie en een dagje in de koelkast bewaren. Snij de korstjes pas weg wanneer je ze wilt opdienen.
Wil je helemaal fancy gaan? Gebruik dan 3 ipv 2 sneetjes brood per portie.
Deze kruidenkaas doet het ook geweldig met gerookte zalm. Vergeet niet om er dan wat vers gesnipperde rode ui bij te doen.
De Aleppo peper vind je bij de Turkse winkel onder de naam Pul Biber.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties